A jegybanktörvényről egyeztettek Frankfurtban

InfoRádió / MTI
2012. április 16. 19:21
Az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a magyar kormány képviselőinek részvételével szakmai informális egyeztetés tartottak hétfőn Frankfurtban az MNB-törvényről.

Az eseti munkacsoport megbeszélést folytatott annak érdekében, hogy a jegybanktörvénnyel kapcsolatban felmerült kérdéseket tisztázza - közölte az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az egyeztetésről a részt vevő felek nem adtak további tájékoztatást.

Az MTI úgy tudja, az NGM-et Nátrán Roland pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár, az MNB-t Karvalits Ferenc alelnök képviselte.

Az egyeztetést - az NGM múlt pénteki közlése szerint - a nemzetgazdasági miniszter egy korábban küldött levélben javasolta Mario Draghinak, az EKB elnökének.

Az ötoldalú, szakértői szintű egyeztetésről korábban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter is beszámolt az MTI-nek. A miniszter április elején Washingtonban azt mondta: a szakértői munkacsoport arról a csomagról egyeztet, amely a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza.

Az EKB április 12-én tette közzé legfrissebb véleményét a jegybanktörvény módosításáról, amelyben néhány pontot továbbra is kifogásolt, egyebek mellett a monetáris tanács bővítésének szándékát.

Ugyanakkor az EKB nyugtázta, hogy a magyar hatóságok egyes kérdésekben - például az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségével kapcsolatban - az EKB korábbi észrevételei alapján jártak el.

A nap folyamán Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára az Európai Bizottság által elindított kötelezettségszegési eljárások leglényegesebb elemének nevezte a Magyar Nemzeti Bankot érintő törvényt, mint mondta, annak módosítása után jöhet létre az IMF/EU-megállapodás.

Az államtitkár egy délelőtti budapesti rendezvényen úgy vélte, a frankfurti egyeztetés "várhatóan tisztázni fogja az MNB-törvénnyel kapcsolatos kifogásokat és várhatóan megoldást talál a vitás pontokra".