eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csúcsnövény lehet a bambuszból

A bambuszt tartják a közeljövő csúcsnövényének, amelyből textíliát és építményt egyaránt lehet készíteni. Ezek mellett kiváló szén-dioxid elnyelő tulajdonsága segíti az üvegházhatás csökkentését, és nem mellékesen munkát ad a világ szegényebb országaiban élőknek.

A bambuszról alkotott kép változáson megy keresztül, sokan a 21. század fájának nevezik. Manapság másfélezer felhasználási módja ismert, a zoknitól a kiváló teherbíró képességét kihasználó építészeti megoldásokig - olvasható a BBC honlapján.

"A mezőtől az erdőn át az üzemig és a kereskedőig, a tervezőirodától a laboratóriumig, az egyetemektől a politikai hatalmat birtoklókig egyre többen tisztában vannak ezzel a megújuló erőforrással. A bambusz az elmúlt évtized fő gazdasági növényévé vált" - hangoztatta Michael Abadie, a Bambusz Világszervezet tavaly megválasztott elnöke.

A bambusz feldolgozásában használt új technológiák és az ipari feldolgozás nagy változásokat hozott, és valódi verseny kezdődött a nyugati fapiacokon. Egyes becslések szerint manapság a bambuszpiac nagysága eléri a 10 milliárd amerikai dollárt, ami - a világszövetség szerint - 5 éven belül megduplázódik.

A bambusz a világ leggyorsabban növekvő növénye, 4-5 év után évente lehet aratni, ellentétben a trópusi keményfákkal, amelyeket sok évvel később csak egyszer lehet kivágni.

A fejlődő világ is felismerte az ebben rejlő növekedést. Nicaragua keleti részén a helyi lakosok nagy része korábban értéktelen növénynek tekintette a bambuszt, most már azonban új bambuszültetvények növekednek a térségben.

A hosszú ideje bambusztermesztő nagyhatalomnak számító Kína sikeresen kiaknázta a növekvő keresletből adódó lehetőségeket. Viszont Nicaraguát csak egy keskeny karibi folyosó választja el attól, hogy a bambuszt az Egyesült Államok óriási piacára eljuttassa.

Mindezek mellet a bambusztermesztés pozitív hatással van a helyi mezőgazdasági munkások helyzetére is: sok - korábban munkanélküli - embernek, köztük nőknek is megélhetést biztosít, és így többeknek már nem kell Costa Ricában munkát vállalniuk.

A világ első bambuszkötvényét a brit EcoPlanet Bamboo nevű cég gondolta ki, amely a nicaraguai Rio Kama ültetvény tulajdonosa. A legnagyobb értékű, 50 ezer dolláros kötvények megvásárlói azt várják, hogy befektetésüket 15 év alatt 500 százalékon realizálhatják.

Főként kisebb országok esetében viszont fennáll annak veszélye annak, hogy a bambusztermesztésből származó jövedelmek csábító ereje miatt monokultúrák alakulnak ki. Emellett a bambuszkultúrákat olyan természetes veszélyek is fenyegetik, mint az áradások, vagy a kártevők.

A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Több mint ezer faja ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Ugyan a fűfélék családjába tartoznak, sokan mégis bambuszfáról beszélnek, mivel némely faj megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×