eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma

Ötoldalú egyeztetés kezdődik a jegybanktörvényről hétfőn

Ötoldalú egyeztetés kezdődik a jegybanktörvényről hétfőn Frankfurtban, az Európai Központi Bank (EKB) székhelyén - erősítette meg az MTI értesülését péntek este az EKB sajtóosztálya.

Frankfurtban "szakértői egyeztetést" tartanak majd a jegybanktörvényről - mondta Miltényi Eszter, az EKB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére ugyancsak pénteken közölte: a tárca megkapta az EKB véleményét a jegybanktörvényről, és az abban megfogalmazott kifogásokról már a jövő héten megkezdődik az ötoldalú, szakmai informális egyeztetés az EKB, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutalap, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a magyar kormány képviselőinek részvételével. Az egyeztetést a nemzetgazdasági miniszter egy korábban küldött levélben javasolta Mario Draghinak, az EKB elnökének - áll a közleményben.

Az ötoldalú, szakértői szintű egyeztetésről korábban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter is beszámolt az MTI-nek. A miniszter április elején Washingtonban azt mondta: a szakértői munkacsoport arról a csomagról egyeztet, amely a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza, és amely ha úgy tetszik, előfeltételként szerepel az EU-IMF-hitelmegállapodásról szóló tárgyalások megkezdéséhez.

Az EKB csütörtökön tette közzé legfrissebb véleményét a jegybanktörvény módosításáról, amelyben néhány pontot továbbra is kifogásolt, egyebek mellett a monetáris tanács bővítésének szándékát. Ez ugyanis az EKB szerint súlyos aggodalmat kelt az MNB függetlenségét illetően. Az EKB nyugtázta, hogy a magyar hatóságok egyes kérdésekben - például az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségével kapcsolatban - az EKB korábbi észrevételei alapján jártak el. Ugyanakkor véleményében kifejtette: "továbbra is fennáll az az aggály, hogy az MNB döntéshozó testületi tagjainak fizetésére vonatkozó jogszabályok 2010 szeptembere óta történt, ismételt módosításait anélkül hajtották végre, hogy figyelembe vették volna" az EKB korábbi szakvéleményeiben az MNB pénzügyi függetlenségére vonatkozó megállapításokat.

Az EKB szerint az MNB-ről szóló törvényben a monetáris tanács tagjainak - köztük az MNB elnökének mint a monetáris tanács elnökének - felmentését szabályozó rész megfelel a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) Alapokmányában foglalt előírásoknak, a jogszabálytervezet azonban indítványozza a törvény vonatkozó részének törlését. Az EKB "jogbiztonsági okokból határozottan javasolja" az érintett rész "elhagyásának mellőzését". A szakvélemény szerint továbbá "nem egyértelmű, hogy az MNB elnökének és alelnökeinek a Monetáris Tanács többi tagjával megegyező esküt kell-e letenniük". Az EKB hangsúlyozza: az eskü nem befolyásolhatja az MNB elnökének, az alelnököknek és a monetáris tanács tagjainak személyi függetlenségét, és nem hátráltathatja őket "a KBER-vonatkozású" feladatok ellátásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×