Inforádió

Meghallgatom Élő adás

OTP: csökkennek a lakossági tartalékok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csökkentek a lakossági megtakarítások 2011 októberéhez képest az OTP öngondoskodási indexe szerint. A felmérést március elején végezték, azaz a végtörlesztés hatását is tartalmazza - mondta az InfoRádiónak OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Kovács Antal hozzátette: a csökkenés leginkább a betéteket érintette, de a többi pénzügyi megtakarítási formánál is mérséklődés látszik.

Csökkentek június óta a lakossági tartalékok: az OTP felmérése szerint 2011 júniusa óta 63-ról 56 százalékra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával.

A bank öngondoskodási indexének márciusi eredményeit ismertetve az OTP kiemeli: bár egyre többen ismerik fel, hogy a jövőjük anyagi biztonságáról való gondoskodás elsősorban a saját feladatuk, nem pedig az államé, 36-ról 34-re csökkent a lakosság öngondoskodási képességét kifejező OTP Öngondoskodási Index értéke.

Az index 80 elemből áll, értéke 0 és 100 pont között lehet, és a pénzügyi vonatkozások mellett az egészségmegőrzés, illetve a környezetvédelem területén mért tetteket és véleményeket is figyelembe veszi.

Leggyakrabban váratlan helyzetre tartalékolnak az emberek, ám tavaly nyár óta folyamatos csökkenés tapasztalható a "vésztartalékokban" is. Míg 2011 júniusában a válaszadók 28 százaléka rendelkezett az előre nem látható helyzetekre félretett pénzzel, az idén márciusban már csak 23 százalékuk.

Egyre hosszabb időre elegendő viszont a vésztartalék: szűkre fogott kiadásokkal most átlagosan 20 hónapig tudnának megélni azok, akiknek van ilyen megtakarításuk. Tavaly nyáron átlagosan 16 hónapra volt elegendő a félretett pénz. A növekedés arra utal, hogy elsősorban azok élték fel a vésztartalékot, akik kisebb megtakarítással rendelkeztek.

Majdnem minden megtakarítási formát érint

A tartalékok csökkenése szinte valamennyi pénzpiaci megtakarítási formát érintette. Csupán két forma - az egészségpénztár és a START számla - esetében nem tapasztalható változás. Szembetűnő a csökkenés viszont a legnépszerűbb megtakarítási konstrukció, a lekötött betét esetén, ahol tavaly nyár óta 7 százalékpontos csökkenés látható: 2011 nyarán 20 százalék, jelenleg pedig csupán 13 százalék rendelkezik lekötött betéttel.

Az OTP felmérése szerint alacsonyabb lett az egy főre eső öngondoskodási formák száma is. 2011 júniusában a vizsgált 15 konstrukcióból átlagosan 1,5-tel rendelkeztek a válaszadók, jelenleg csak 1,1-gyel.

Az összes megkérdezett 16 százalékának volt olyan devizahitel tartozása tavaly szeptemberben, amelynél élhetett végtörlesztéssel. Közülük majdnem minden ötödik (19 százalék) kedvezményes árfolyamon fizette vissza a tartozását, 1 százalék nem kedvezményes árfolyamon fizette vissza, 80 százalék pedig különböző okokból nem végtörlesztett. Azok közül, akiknek olyan devizahitel tartozása volt, hogy élhetett a végtörlesztéssel 8 százalék saját forrásból, 5 százalék saját forrásból és kölcsönből, 6 százalék pedig teljes mértékben hitelből végtörlesztett.

A korábbi mérések eredményével megegyezően az emberek 58 százaléka készít pénzügyi tervet a következő hónapra, hosszabb távon pedig továbbra is jóval alacsonyabb ez az arány: a következő évre 24, öt-tíz évre 7 százalék, évtizedekre előre pedig csupán 4 százalék. Nincs jelentős változás a megtakarítási célok esetében sem: hosszabb távú megtakarítási célokkal a megkérdezettek egyharmada rendelkezik csupán.

A konkrét öngondoskodási formákkal kapcsolatos tervek esetén viszont jelentős változások tapasztalhatóak. 2011 nyaráról 2011 őszére 42-ről 46 százalékra nőtt a konkrét öngondoskodást tervezők aránya, miközben a tényleges megtakarítási formákkal rendelkezők aránya már akkor is csökkenő tendenciát mutatott. Idén tavasszal azonban az őszi adatokhoz képest érzékelhető visszaesést mért a kutatás: 41 százalékra csökkent azok aránya, akik bármilyen öngondoskodási formát terveznek.