eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

KSH: csökkent az infláció

Márciusban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, egy hónap alatt pedig 0,8 százalékkal emelkedtek, jelentős mértékben nőtt a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok ára, miközben az átlagosnál kevésbé drágultak az élelmiszerek és a szolgáltatások - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A tájékoztatás szerint a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni.

Magyarországi elemzők 5,7 százalékra várták a márciusi inflációt, a londoniak 5,4-5,6 százalékos, teljes kosárra számolt tizenkét havi inflációt valószínűsítettek márciusra.

Az első három hónapban átlagosan 5,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Az egyhavi maginfláció 2012. márciusban 0,5 százalék volt, 12 havi összehasonlításban pedig 5,0 százalék.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított februári 12 havi infláció 5,5 százalék, az egyhavi 0,7 százalék volt.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az éves árnövekedés lassulását a szolgáltatások, a tartós fogyasztási cikkek, a ruházkodási cikkek és az élelmiszerek árának alakulása befolyásolta.

Havi szinten az üzemanyagok mellett a dohányáruk és az élelmiszerek árát emelte ki. Mint mondta, az élelmiszerek ugyan az átlagossal megegyező mértékben drágultak, azon belül azonban voltak kiemelkedő árváltozások. Példaként említette a tojás árát, amely egy hónap alatt 16,5 százalékkal emelkedett.

A főosztályvezető szerint a következő hónapban kedvezően befolyásolhatja a folyamatokat a bázishatás, az infláció korábban viszonylag magas volt. Megjegyezte, az eddig nyilvánosságra került adatokból azt látni, hogy a benzin ára valószínűleg felfelé húzhatja az inflációt. A februári jövedéki adó emelés még nem jelent meg teljes egészében az adatokban, így az a következő hónapban is jelentkezik.

Tavaly áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal emelkedtek 2010 áprilisához viszonyítva.

Egy hónap alatt az élelmiszerek szintén 0,8 százalékkal drágultak. Az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - ára 4,1 százalékkal, az étolajé 2,4 százalékkal, a kávéé 1,8 százalékkal, illetve a csokoládé és a kakaó ára 1,5 százalékkal nőtt. Csökkent 2,4 százalékkal a szalámi, a szárazkolbász és a sonka, 1,4 százalékkal a péksütemények, 1,2 százalékkal a liszt, illetve 1,1 százalékkal a sertéshús ára.

Az egyéb cikkek szintén átlag felett, 1,2 százalékkal drágultak februárhoz képest, a járműüzemanyagok ára 2,4 százalékkal nőtt.

Az átlaggal közel megegyező mértékben, 0,9 százalékkal emelkedtek a ruházkodási cikkek árai, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A háztartási energia és a szolgáltatások 0,2-0,2 százalékkal drágultak februárhoz viszonyítva, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 43,1 százalékkal nőtt a tojás, 30,5 százalékkal a sertészsiradék, 19,8 százalékkal a margarin, 18,7 százalékkal a csokoládé és a kakaó, 16,9 százalékkal a kávé, 12,6 százalékkal a sertéshús és 9,8 százalékkal a párizsi és a kolbász ára.

Csökkent 15,5 százalékkal a liszt, 12,5 százalékkal az idényáras élelmiszerek és 9 százalékkal a cukor ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,8 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára.

Szintén átlag felett, 8,6 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 16,4 százalékkal, a gyógyszereké, gyógyáruké 5,3 százalékkal. A háztartási energia átlag feletti, 6,8 százalékos áremelkedésén belül a távfűtés 11,9 százalékkal, a palackos gáz 11,7 százalékkal drágult. A szolgáltatások esetében 4,1 százalék volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,5, a csatornadíj 5,4 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt, 3,6 százalékkal drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2011 márciusához képest.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×