eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán szerint továbbra sem ismertek az IMF/EU-tárgyalások feltételei - a nap hírei

A miniszterelnök szerint továbbra sem ismertek az IMF/EU-tárgyalások feltételei. Nem bánta meg tettét a kulcsi négyes gyilkosság gyanúsítottja. Romániában elutasította az együttműködést az államfővel az ellenzéki szociálliberális szövetség. A nap hírei 2012. április 7-én, szombaton.

A miniszterelnök szerint továbbra sem ismertek az IMF-tárgyalások feltételei. Orbán Viktor a Washington Postnak adott interjúban úgy fogalmazott: már teljesítették az elvárásokat a jegybankkal kapcsolatos szabályozásnál. Schmitt Pál lemondásáról annyit közölt: az kizárólag Schmitt Pál döntése volt és nem tehetett mást, mint hogy elfogadja. Az alaptörvényről szólva azt mondta: továbbra is büszke az új alkotmányra és visszautasította, hogy arról nem konzultáltak az ellenzékkel. Azt is hangsúlyozta: az alaptörvény önmagában nem tesz lehetővé semmiféle hatalomkoncentrációt. Orbán Viktor a válságadókról azt mondta: azokra a gazdasági válság miatt volt szükség. A kormányfő továbbra is Magyarország stratégiai szövetségesének nevezte az Egyesült Államokat.nOrbán Viktor interjút adott az Új Ember című katolikus hetilapnak is, amelyben továbbra is az eladósodást nevezte az ország legnagyobb problémájának.

Bekérették a párizsi magyar nagykövetet a francia külügyminisztériumba az étkezési utalványokat érintő vita miatt. Párizs szerint Magyarország nem tartja tiszteletben az unió szabadkereskedelmi szabályait és bünteti a francia vállalatokat. Az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványt, miután magyar sajtóértesülések szerint az uniós végrehajtó testülethez egyes piaci szereplőktől panasz érkezett. A vizsgálatot a nemzetgazdasági tárca indokolatlannak tartja.

Új adózási formát dolgoz ki a vállalkozások számára a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Magyar Nemzet az adóügyi helyettes államtitkárra hivatkozva azt írja: ha a kormány jóváhagyja az elképzeléseket, az év végén megszűnne az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva, és a helyét a most készülő új szabályrendszer venné át. Balog Ádám hangsúlyozta: a fizetendő adó biztosan nem növekszik.

Az üzemanyagok jövő heti drágulását valószínűsíti a Portfolio.hu. A gazdasági hírportál 2-3 forintos emelést sem tart kizártnak. A Portfolio.hu elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a finomított termékek nem drágultak, a forint árfolyama az utóbbi napokban gyengült a dollárhoz képest. A héten bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL; a gázolaj ára nem változott. A benzinért jelenleg literenként 450 forintot kell fizetni, a gázolaj átlagára 442 forint maradt.

Nagyszombaton országszerte körmeneteket tartottak a keresztények legnagyobb ünnepe, húsvét alkalmából. A budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével mutatták be este a húsvét vigíliájának szertartását. Erdő Péter úgy fogalmazott: mindenkinek örömmel és felelősséggel kell vállalnia az evangélium hirdetésének művét. Az esztergomi bazilikában Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek vezette a szertartást. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap a debreceni Nagytemplomban mutat be istentiszteletet, míg Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomban tart istentiszteletet.

Nem bánta meg tettét a kulcsi négyes gyilkosság gyanúsítottja. A 24 éves férfi pénteki kihallgatásán azt mondta: már hónapokkal ezelőtt gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket. Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a helyszíni szemle, valamint a férfi vallomása alapján kiderült, a családtagokat külön időpontokban és a házon belül különböző helyiségekben ölte meg. Az első támadást 34 éves bátyja ellen intézte még szerda délután. A többrendbeli, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított büntetlen előéletű férfi édesapját, nagyszüleit és bátyját gyilkolta meg, édesanyja, nővére és a lánytestvér ismerőse súlyosan megsérült.

Ötszázalékos általános áremeléssel kezdte a szezont a Balatoni Hajózási Zrt. Horváth Gyula vezérigazgató az első hajó fogadásán Balatonfüreden bejelentette: az áremelés minden szolgáltatásra vonatkozik: a személy- és kompközlekedésre, valamint a vitorláskikötők használatára is.

Romániában nem működik együtt az államfővel és a kormány fő erejét adó Demokrata Liberális Párttal az ellenzéki szociálliberális szövetséget alkotó három párt. A most elfogadott kongressszusi határozatok szerint a tömörülés összefog leváltásukra az idei választási évben. Traian Basescu államfő a rendezvény előtt felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy lemond mandátuma hátralévő két évéről, ha azok támogatják az általa javasolt választójogi alkotmánymódosítást, amely a háromszáz főre karcsúsított, egykamarás parlamentre és 4 éves elnöki mandátumra való áttérést célozza. Romániában június 10-én rendeznek önkormányzati, ősszel pedig parlamenti választásokat.

Több órára teljesen leállt Brüsszelben a tömegközlekedés, miután súlyosan bántalmaztak egy balesetnél helyszínelő felügyelőt. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat szóvivője közölte, hogy leállt a metró-, a villamos- és az autóbusz-közlekedés is. Az 56 éves felügyelőt válságos állapotban vitték kórházba. A férfit egy busz és egy személygépkocsi karamboljához hívták ki a reggeli órákban, akit a helyszínen az autó vezetőjének társa, majd később a sofőr is megtámadott. Sajtóértesülések szerint az egyik támadót már őrizetbe vették.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×