Ismét drágábbak lehetnek az üzemanyagok

Infostart
2012. április 7. 16:22
Az üzemanyagok jövő heti drágulását valószínűsíti a Portfolio.hu. A gazdasági hírportál 2-3 forintos emelést sem tart kizártnak.

A stratégiai olajkészletek felszabadítására vonatkozó spekulációk hatására továbbra is nyomás alatt áll az olaj árfolyama, mely az utóbbi hónap kereskedési sávjának alsó szélénél tartózkodik. A múlt heti átlagos értékhez képest azonban a Brent mindössze 0,3 százalékkal csökkent.

Miközben az olajár lefele tartott, a benzin dollárban mért jegyzésára stagnált, a gázolajé pedig 0,6 százalékkal került lejjebb. A benzin ára az utóbbi hetekben érdemben felülteljesítette az olajár mozgását, ez látszott a napokban is. Mivel azonban a keresleti kilátások gyengék a benzin piacán, várhatóan pár hónapon belül annak árelőnye is mérséklődhet.

A forint árfolyama viszont az utóbbi napokban gyengült a dollárhoz képest, ami kedvezőtlen hír az autósok számára. A forintban mért átlagos benzinár 1,6 százalékkal, a gázolajár pedig 1 százalékkal emelkedett mindezek hatására.

A nemzetközi jegyzésárak változását elnézve újabb üzemanyagár emelések következhetnek Magyarországon a következő héten. A benzin és gázolaj esetében a 2-3 forintos literenkénti áremelést sem lehet kizárni- írja a Portfolio.hu.

A héten bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL; a gázolaj ára nem változott. A benzinért jelenleg literenként 450 forintot kell fizetni, a gázolaj átlagára 442 forint maradt.