eur:
392.89
usd:
366.8
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A pénztártagok több mint ötöde lép vissza az állami rendszerbe

A magán-nyugdíjpénztári tagok 22,65 százaléka, 22.533 személy döntött úgy a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint, hogy visszalép az állami tb-rendszerbe. Az adatok nem véglegesek, mert postai úton még érkeznek nyilatkozatok, teljes körű feldolgozásuk április 6. után várható - közölte a pénztárszövetség.

A pénztártagok az utolsó napokra hagyták a döntést, amit mutat, hogy múlt keddig még csak 9.656 tag (9,91 százalék) jelentette be visszalépési szándékát a Stabilitás adatai szerint. A 22,65 százalékos arány ugyanakkor összhangban van a pénztárszövetség által mintegy egy hónappal ezelőtt ismertetett nem reprezentatív felmérés eredményével: e szerint a szervezet honlapján közzétett kérdőívet kitöltők közel háromnegyede nem tervezte a visszalépést, 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a visszalépést választja, míg 23 százalék bizonytalan volt pénztártagságának fenntartásában.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyfelei közül mintegy 4.000 jelezte, hogy átlép az állami rendszerbe, a rendelkezésre álló aktuális részadatok szerint közel 14.000 tag kitart az OTP pénztára mellett, s a másik pénztárból átlépők száma sem elhanyagolható - közölte az OTP.

Az AXA Magánnyugdíjpénztár 13.538 fős tagságából 2.384-en (17,6 százalék) jelezték a tb nyugdíjrendszerbe visszalépési szándékukat. A jogutód nélkül megszűnő Aegon Magánnyugdíjpénztárnál a tagok 31 százaléka, 5.756 ember lép vissza. Az MKB pénztáránál kedden délig a visszalépő tagok száma 490, arányuk 14,6 százalék volt. A Dimenzió Magánnyugdíjpénztárnál 867 személy, a tagok 24,6 százaléka, míg a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 418 ember (15,3 százalék) jelentette be visszalépését. Mindegyik pénztár hangsúlyozta, hogy ezek a számok még nem véglegesek, az adatok feldolgozása még nem zárult le.

A pénztártagok március 31-ig jelezhették átlépési szándékukat. Az állami pillérbe visszalépő magánpénztártagok a tagdíj-kiegészítésüket, valamint reálhozamukat - akárcsak a korábbi átlépési lehetőségnél - felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a tb-rendszerben létrejövő egyéni számlájukra utaltathatják. A tagi kifizetésüket önkéntes nyugdíjpénztárba utalók az összeg 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek.

A pénztártagok - a nemzeti erőforrás miniszter ombudsmannak adott tájékoztatása szerint - a 2010. október 1-je előtti időszakra a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből az általános számított nyugdíj 75 százalékára, míg az azt követő 14 hónapos tagdíj-átirányítás időszakára az általános számított nyugdíj 100 százalékára jogosultak. Mivel 2012. január 1-jétől megszűnt a kötelező tagdíjfizetés, minden biztosított az állami nyugdíjpillérbe fizet nyugdíjjárulékot, ezért erre az időszakra az általános szabályokat kell alkalmazni, vagyis a magánnyugdíjpénztárban maradó tagoknak is teljes állami nyugdíj jár az általános szabályok szerint. A 2010. október 1-je előtti időre teljes állami nyugdíj azoknak jár, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Szabó Máté azért kereste meg a minisztert, mert több magán-nyugdíjpénztári tag az ombudsmannak küldött beadványában kifogásolta, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 1. mellékletében meghatározott képlet alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok 2012. január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének 75 százalékára jogosultak, annak ellenére, hogy tagdíj helyett nyugdíjjárulékot fizetnek. A hivatalos tájékoztatás pedig arról szólt, hogy a tagsági jogviszonyukat továbbra is fenntartó pénztártagoknak 2012. január 1. után teljes összegű társadalombiztosítási nyugellátásban részesülnek. A miniszter tájékoztatása szerint a felmerült félreértések elkerülése érdekében a közeljövőben a számítás részletszabályainak pontosítása várható a tavalyi év végi törvénymódosításhoz kapcsolódóan.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×