Londoni elemzők: nem lesz elég a megemelt euróövezeti tűzfal

InfoRádió / MTI
2012. március 30. 18:28
Hosszabb távra nem lesz megoldás az euróövezeti adósságválság terjedése ellen felhúzott, pénteken megemelt tűzfal sem - vélekedtek az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki döntését kommentálva londoni pénzügyi elemzők.

A valutauniós pénzügyminiszterek tanácsa pénteken Koppenhágában megállapodott az EFSF/ESM támogatási alapok rendelkezésére álló összeg 700 milliárd euróra emelésében, emellett a tagországok kétoldalú megállapodások alapján további 100 milliárd eurót folyósítanak. A szakminiszteri közlemény szerint mindent egybevetve az euróövezet több mint 800 milliárd eurót mozgósít a tűzfalhoz.

Az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászainak pénteki értékelése szerint azonban a pénzügyi védőeszköz kapacitásának "nagyon drámai" mértékű emelésére lenne szükség az euróövezeti adósságválság járványveszélyének teljes megszüntetése végett. A ház szakértői az általuk szükségesnek tartott pénzügyi védőkapacitás illusztrálására kimutatták, hogy csak Olaszország és Spanyolország együttes finanszírozási igénye 2014 végéig meghaladja az ezermilliárd eurót, összesített adósságállományuk pedig eléri a 2500 milliárd eurót.