KSH: februárban csökkentek az ipari termelői árak

InfoRádió / MTI
2012. március 30. 09:04
Az ipari termelői árak februárban a belföldi- és az exportár változás eredőjeként 1,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A közlemény szerint ezen belül jelentősebb mértékben estek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termékek, a kohászat, fémfeldolgozás, valamint a gép, gépi berendezések gyártása területén. Kisebb árnövekedést januárhoz képest a vegyi anyag, termék gyártásában és az energiaszektorban mért a KSH.

A feldolgozóipari ágazatok februári belföldi értékesítési árai januárhoz viszonyítva összességében 0,3 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül jelentősebb mértékben csökkentek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (2,1 százalék), a járműgyártásban (1,6 százalék), továbbá a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban és a gép, gépi berendezés gyártásában (1,4 százalék).

Emelkedtek az árak a vegyi anyag, termék gyártásában (2,1 százalék), az élelmiszeriparban (0,9 százalék) és a textil- és bőriparban (0,4 százalék).

A többi feldolgozóipari ágazatban az árváltozás mértéke mínusz 1 és 0,1 százalék között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágban az árak februárban az előző havihoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek.