Mennyivel kerül többe az idei húsvét?

Infostart
2012. március 27. 06:05
Az adóváltozások miatt átlagosan öt-hat százalékkal magasabb élelmiszerárakra számíthatnak húsvétkor a vásárlók - mondta el az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György reméli, hogy a kereskedőknek sikerül megközelíteni a tavalyi forgalmukat.

A húsvét az első olyan időszaka az évnek, amikor élénkül a kereskedelem - jegyezte meg az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki szerint főleg az adóemelések miatt a kereskedők és beszállítók árat emeltek.

Vámos György szerint azzal lehet számolni, hogy húsvétkor a januárihoz és a februárihoz képest valamelyest bővülni fog a forgalom, de néhány tipikus húsvéti termék (hús, csoki, tojás) esetében a jelentős drágulás miatt nem lehet majd olyan magas értékesítésre számítani.

Az élelmiszerek átlagosan öt-hat százalékkal drágultak, de van olyan termék - például a tojás -, amely jóval nagyobb mértékben.

Ha a vásárlók megmakacsolják magukat és nem fogadják el a magas árakat, akkor az ünnepek előtti napokban a beszállítók és a kereskedők is arra kényszerülnek, hogy mérsékeljék áraikat - emelte ki a főtitkár, aki szerint a piaci szereplők az áremelések fékezésében érdekeltek, de az elmúlt évek válságai nyomán nem tehetik meg, hogy lenyelik a költségeket.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást