Érdemes tankolni, durva áremelés jöhet a kutakon

Infostart
2012. március 10. 09:49
Nagyot gyengült az utóbbi napokban a forint árfolyama a dollárhoz képest, ráadásul a benzin és gázolaj dollárban mért ára is emelkedést mutatott. Mindezek miatt szerdától várhatóan ismét drágulnak majd a hazai üzemanyagok, közülük a benzin esetében literenként akár 6-7, a gázolajnál pedig 4-5 forintos áremelésre is sor kerülhet.

A hét végéhez közeledve ismét magához tért az olaj árfolyama, így a Brent jelenleg is lokális csúcsközelben tartózkodik. A görög kötvénycsere előtt nemcsak az olajár, hanem a tőzsdék is emelkedtek, egy általánosan pozitív hangulat volt megfigyelhető a kockázatosabb eszközök piacán.

Az olajár emelkedésével párhuzamosan a finomított termékárak is felfelé vették az irányt. A benzin átlagára 1,4, a gázolajé pedig 0,2 százalékkal került ezúttal feljebb.

Eközben viszont a forint árfolyama ismét gyengült a dollárhoz képest, amiben az EU-IMF-megállapodással kapcsolatban megjelenő kételyek játszhattak fontos szerepet. Míg múlt héten átlagosan 216,8 forint/dolláros szintek voltak jellemzők, az utóbbi napokban már a 222,9-es értékek közelében járt a kurzus.

Mindezek következtében a forintban mért benzinár 4,2, a gázolajár pedig három százalékkal került feljebb.

A Portfolio.hu véleménye szerint ezúttal a forint árfolyamának érdemi gyengülése lehet az elsődleges oka annak, hogy szerdától ismét drágulnak a hazai üzemanyagárak. A finomított termékárak utóbbi napokban látott mozgása alapján nem kizárt, hogy a benzin esetében literenként akár 6-7 forintos, a gázolajnál pedig 4-5 forintos áremelésre is sor kerüljön a hazai kutakon.

Az általuk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.