Nyílt fenyegetést kaphat Magyarország Brüsszelből

Infostart
2012. február 20. 16:17
A biztosi testület napokon belül azt javasolhatja a Tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2013. január 1-től esedékes kohéziós pénzügyi kötelezettségvállalások egy részét - közölték hétfőn jól értesült brüsszeli források.

A 27 uniós biztos kabinetfőnökei hétfő délután vitatták meg, hogy a biztosi testület szerdai ülésének napirendjére tűzzék-e a Magyarországnak a kohéziós alapból járó támogatások folyósításának a felfüggesztését - közölték hétfőn nevük elhallgatását kérő brüsszeli források. Ha a javaslat napirendre kerül, akkor a BruxInfo értesülése szerint valószínű, hogy a Bizottság a felfüggesztést javasolja majd a márciusban összeülő tagállami pénzügyminisztereknek.

A befagyasztás a szabályoknak megfelelően a 2013. január 1-től esedékes pénzügyi kötelezettségvállalásokat érintené, ezek összege az adott évre 1,7 milliárd euró körül van. Megfigyelők szerint azonban kizárt, hogy a felfüggesztendő kötelezettségvállalások összege a teljes keretet érintené. Folyamatban lévő projektekre nem vonatkozna a javaslat, csak azokat az összegeket, illetve egy részüket zárolnák, amelyeket a következő években megkezdendő beruházásokra különítenének el a kohéziós alapból.

Ha a Bizottság meghozza az egy ideje már érlelődő döntést, először fordulhat elő, hogy egy uniós tagállamot, pontosabban kohéziós országot a túlzott mértékű deficiteljárással összefüggésben ezzel a szankcióval sújtanak. A Bizottság a javaslatra már januárban megkapta a pénzügyminiszteri tanács zöld jelzését, amikor a tagállamok megállapították, hogy Magyarország nem tett mindenben eleget a tanács előző, még 2009 júliusában megfogalmazott ajánlásainak.

Bár hazánk a 2011 végi határidőre nominálisan az előírt három százalékos referenciaérték alá szorította le a hiányt, a kiigazítás alapvetően a Bizottság megítélése szerint egyszeri intézkedéseken, és nem pedig az elvárt mértékű strukturális hiánycsökkentésen alapult. Brüsszel továbbá azt sem látta garantáltnak, hogy a deficit 2013-ra nem kúszik vissza újra a tilos zónába, és eddig nem kapott elégséges biztosítékokat Budapesttől arra, hogy ez nem következik be. Más kérdés, hogy a különbség, amin a vita folyik, GDP-arányosan mindössze 0,25 százalék.

A Bizottság javaslatát márciusi ülésükön még minősített többséggel a tagállami pénzügyminisztereknek is jóvá kell hagyniuk. A döntés ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy hazánknak búcsút is kell majd mondania a felfüggesztett összegeknek. Valójában a kormánynak 2012 végéig még lehetősége van arra, hogy újabb kiigazító intézkedések bejelentésével megfordítsa a döntést, erről azonban meg kell győznie a Bizottságot, amely majd új javaslatot tehet a kormányoknak.

Magyar kormányzati illetékesek biztosak abban, hogy az ország végül egyetlen eurót sem fog elveszíteni a felfüggesztés miatt. Nevük elhallgatását kérő források újságíróknak nyilatkozva ezt részben arra alapozták, hogy a 2012-es büdzsében 2,5 százalékos strukturális kiigazításra kerül sor, a 2011 negyedik negyedévének növekedési adatai jobbak voltak a korábban vártnál, és a kormány - szerintük - már bejelentett a GDP 0,3-0,4 százalékának megfelelő kiigazítást. Egy illetékes ez alapján úgy vélte, hogy bár a felfüggesztést jogi szempontból nem lehetne kifogásolni, ám tartalmát tekintve nem szükségszerűen igazolható.

Még nincsenek részletek

A tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, hogy ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat - ezt Karolina Kottova, a testület egyik szóvivője jelezte hétfőn Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

További részleteket a szóvivő nem közölt, csupán arra emlékeztetett még, hogy a témában Olli Rehn pénzügyi és gazdasági felelős az illetékes - számolt be az MTI, emlékeztetve, hogy túlzott deficit miatt huszonhét uniós tagállam közül huszonhárom ellen folyik eljárás az unióban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hegedûs Zsuzsa összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nagy Tamás, a BruxInfo szakértõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást