Csökkent a GDP Németországban

InfoRádió / MTI
2012. február 15. 08:10
Németországban 0,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék tavaly a negyedik negyedévben a német statisztikai hivatal szerdán publikált előzetes adatai szerint.

Az adat kedvezőbb a Destatis januárban közölt becslésénél, amely szerint 0,25 százalékkal csökkent a legnagyobb európai gazdaság teljesítménye a tavaly október-decemberi időszakban.
Éves szinten - 2010 negyedik negyedévéhez képest - 1,5 százalékkal nőtt a német GDP, 2011 egészét tekintve pedig 3 százalékos volt a növekedés, a 2010-ben elért 3,7 százalék után.

A tavalyi utolsó három hónapban a háztartások fogyasztása kismértékben visszaesett, és hozzájárult a GDP csökkenéséhez a külkereskedelem is. Kedvező hatás csupán a beruházások oldaláról érte a német gazdaságot, főleg az építőipari beruházások nőttek az előző negyedévhez képest.

A hivatal jelentésében hangsúlyozta, hogy a német gazdaság növekedési üteme ugyan lelassult az év végére, teljesítménye azonban így is valamennyi negyedévben egyértelműen jobb volt, mint egy évvel korábban, így tovább folytatódott a kilábalás a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságból.

A DIW berlini gazdaságkutató intézet viszont a Destatis adatait kommentálva azt emelte ki, hogy 2011 végén mindenekelőtt két húzóágazat, az ipari termelés és az export lassult le, a német gazdaság ezért igen kedvezőtlen helyzetben kezdte az új évet. Tovább rontja a kilátásokat a kemény februári hideg, a gazdasági teljesítmény így várhatóan 2012 első negyedévében is gyenge lesz a DIW szerint.

Ugyanakkor reménykeltő, hogy az utóbbi időszakban javult az üzleti hangulat és ismét lendületesen bővült az ipar rendelésállománya, ezért arra lehet számítani, hogy az euróövezeti válság csak átmenetileg hátráltatja a német gazdaság fejlődését. Az év közepén ismét nagyobb ütemű növekedés kezdődik, 2012 egészében pedig 0,6 százalékos GDP-növekedés várható - írta kommentárjában a DIW.

A gazdaságkutató intézet derűlátóbb, mint a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), amely kedden bemutatott elemzésében 0,4 százalékos német GDP-növekedést valószínűsít 2012-re. A berlini kormány mindkét szervezetnél optimistább, 0,7 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-re.