Jó hírünk van: végre csökkenhet az üzemanyagok ára!

Infostart
2012. január 21. 10:28
Az utóbbi hetek sorozatos üzemanyagár emeléseit követően úgy tűnik, végre fújhatnak egyet az autósok, hiszen az előttünk álló héten nagy valószínűség szerint csökkenni fognak az árak a hazai kutakon. A gázolaj esetében nagyobb, míg a benzinnél csupán kisebb árcsökkentésre kerülhet majd sor.

Bár az iráni és nigériai feszültség továbbra is magas szinten tartja az olajárat, a világgazdasági növekedés lassulása alapvetően az árcsökkenés irányába hat az olajpiacon. Utóbbi érvek erősebbek voltak a napokban, így a Brent átlagos árfolyama csökkent a múlt heti szintekhez képest.

Az olajár csökkenésével párhuzamosan 1,9 százalékkal került lejjebb a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára, a benziné azonban nem követte ezeket a folyamatokat, hanem 1,2 százalékkal emelkedett.

Eközben a befektetői hangulat tovább javult a világban, és a kormány kommunikációjában az IMF-EU-megállapodással kapcsolatban is inkább bizalomra okot adó előrelépések történtek. Ezek hatására a hazai fizetőeszköz ismét erősödni tudott a dollárhoz képest, a múlt heti átlagos 244,4-es szintről az utóbbi napokban tapasztalt 239,8-as átlagos szintig.

A forint erősödése kedvezően hatott a hazai fizetőeszközben kifejezett heti átlagos üzemanyagárakra. A benziné ugyanis 0,7, a gázolajé pedig 3,8 százalékkal csökkent.

A Portfolio.hu véleménye szerint az utóbbi hetek sorozatos üzemanyagár emeléseit követően jelenleg annak van legnagyobb valószínűsége, hogy a Mol szerdán csökkenti a benzin és gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Ennek hatására a gázolaj esetében akár 4-5 forintos árcsökkenés is elképzelhető lehet, miközben a benzin piacán ennél kisebb elmozdulásra kerülhet sor.

A gazdasági portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatóak, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.