Mennyibe kerülne, ha Brüsszel megbüntetné Magyarországot?

Infostart
2012. január 12. 13:27
Érzékenyen érintené Magyarországot, ha az Európai Bizottság úgy döntene, hogy felfüggeszti a kohéziós alapokból érkező támogatásokat amiatt, mert az ország nem tett eleget a túlzott államháztartási hiány csökkentésére tett ígéretének.

Több mint 8 milliárd eurót használhat fel Magyarország a kohéziós alapból a 2007-2013-as költségvetési időszakban. Ezek az összegek teszik ki a közlekedési, valamint a környezeti és energiafejlesztési operatív programok jelentős részét.

Miután az Európai Bizottság megállapította, hogy Magyarország nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy "időben és tartósan" kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát, élhetne azzal a szankcióval, hogy a kohéziós alapokból érkező támogatások kifizetésének egy részét, vagy egészét felfüggeszti.

Gyévai Zoltán, a BruxInfo szakértője szerint a hangsúly a felfüggesztheti szón van. "Ez nem jelenti feltétlenül a pénzek végleges elvesztését" - hangsúlyozta.

A döntés ugyan nem született meg, de így is megindultak a találgatások, hogy mekkora összeget veszíthetne el Magyarország. A Reuters hírügynökség becslése szerint 480 milliárd forintról is szó lehet.

Brüsszelben a GDP 1,7 százalékát kitevő összegről keringenek információk - osztotta meg az InfoRádióval Gyévai Zoltán.

Samu János, a Concorde elemzője szerint az összeg valamivel kisebb lenne, de az elvonása még így is érzékenyen érintené Magyarországot. "A 2007 és 2013 közötti hétéves költségvetési periódusban Magyarország körülbelül 8-8,5 milliárd eurónyi támogatásra jogosult a kohéziós alapból. Vagyis évente maximum 1-1,2 milliárd eurót hívhatna le az ország, ami nagyságrendileg az éves nemzeti össztermék egy százalékát teszi ki" - magyarázta.

Kasnyik Márton, a Napi Gazdaság munkatársa szerint az elvonás a strukturális alapokat is érinthetné - ez 2500 milliárd forint a hétéves költségvetési időszakban. A forrás elvesztése azt jelentené, hogy a legtöbb beruházás, amelyben bármilyen önkormányzati vagy állami részvétel van, leáll - hangsúlyozta.

BruxInfo értesülései szerint a szankció alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha a kormány egyáltalán nem hajlandó további hiánycsökkentő intézkedéseket hozni. A tegnapi sajtótájékoztatón viszont Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos nem zárta ki egyértelműen ennek a lehetőségét. Úgy fogalmazott, a gazdasági kormányzást szigorító és szorosabbá tevő hatos csomag elfogadásával új világ jött létre, ami igazolja ennek az eszköznek az alkalmazását, ha szükséges.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást