"Már senkinek sem jó, hogy ennyire gyenge a forint"

Infostart
2012. január 3. 17:25
Bár közgazdaságilag a gyenge forint az exportáló vállalatoknak kedvező, most annyira gyenge a forint, hogy az már senkinek sem jó - mondta az Inforádiónak Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője szerint Magyarországon nem nagyon van lehetőség arra, hogy a kínaiakhoz hasonlóan az árfolyam gyengülésére játszva élénkítsük a gazdaságot.

Az egész gazdaságot illetően már jelentős károkat okoz a forint jelenlegi árfolyama, és nem nagyon beszélhetünk előnyökről - mondta az InfoRádiónak Árokszállási Zoltán, aki emlékeztetett: általában azt mondják, hogy a gyenge forint jó az exportőröknek, de Magyarországon szerinte nem nagyon van lehetőség arra, hogy a kínaiakhoz hasonlóan az árfolyam gyengülésére játszva élénkítsük a gazdaságot.

Igen nagy ugyanis az importhányad, figyelmeztetett, ezért a nyersanyagok ára az exportra termelő vállalatok számára igen jelentősen emelkedik, ha gyenge a forint. Az árfolyamesés ráadásul gyorsan vezet az infláció gyorsulásához, ami tovább emelheti például a bérköltségeket.

Ami azonban most talán még fontosabb és akutabb, az a devizahitelek helyzete - tette hozzá. Bár a kormány megállapodott a Bankszövetséggel egy elég összetett csomagban, azért az árfolyamkockázat továbbra sem szűnt meg, csak az állam és a bankok annak egy részét átvállalják. Ha pedig tovább gyengül a forint, akkor értelemszerűen a bankokra és a kormányra nagyobb veszteség hárul - magyarázta.

Ráadásul egy bizonyos szint felett ezt a veszteséget már csak a kormány állja a jegyzőkönyv alapján, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján található.

A forint ma gyengült. A Portfolio.hu szerint a befektetők azok után kezdtek eurót venni a forinttal szemben, mikor megérkezett a hír, miszerint a kormány valóban kiszemelte magának a jegybank devizatartalékát.  Az euró árfolyama 315 forint fölött ragadt, a dollár 240, a svájci frankot 259 forint körül adták a devizapiacon.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást