eur:
393.63
usd:
368.68
bux:
66019.99
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A fizetési mérleg 340 millió euró többlettel zárt a harmadik negyedévben

A folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok szerint 340 millió euró volt a harmadik negyedévben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 2011 harmadik negyedévében 1,096 milliárd euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,5 százaléka, 253 milliárd forint volt.

2010. harmadik negyedévében a folyó fizetési mérleg többlete 215 millió eurót ért el a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

Az idén szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 38,8 milliárd euró volt.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján az áruforgalmi egyenleg kiigazított értéke 1,049 milliárd euró többletet jelzett, az előző negyedévhez képest növekvő export (19,327 milliárd euró) és import (18,405 milliárd euró) mellett.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a harmadik negyedévben 729 millió euró volt, ami szinte megegyezik a szolgáltatásoknak a tavalyi azonos időszakban mért, hasonlóan számított többletével.

A szezonális hatásokat is magában foglaló folyó fizetési mérleg 2011. harmadik negyedévében 381 millió euró többlet volt, míg egy évvel korábban 260 millió euró.

A szolgáltatásokon belül az idegenforgalom bevétele 1,005 milliárd euró és az egyéb szolgáltatások bevétele 2,796 milliárd euró volt az év harmadik negyedévében. A kiadások az idegenforgalomnál (433 millió euró), az egyéb szolgáltatásoknál (2,665 milliárd euró) az előző negyedéves adatok közelében alakultak.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a harmadik negyedévben a reálgazdasági mérleg többlete csökkent, de így is jelentős aktívumot, 1,836 milliárd eurót mutatott.

Az Európai Unióval kapcsolatos eredményszemléletű adatokat tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek bevételi többlete 365 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete közel 711 millió euró volt. Az EU folyó-és tőketranszfereket együttesen igazítja ki a jegybank, a harmadik negyedéves kiigazított érték 876 millió euró.

Az MNB közlése szerint a közvetlen tőkebefektetéseken belül az idei harmadik negyedévben a magyarok külföldi közvetlen tőkebefektetés tranzakcióinak egyenlege a fizetési mérlegben 203 millió euró, a külföldiek magyarországi közvetlen tőkebefektetés forgalmának egyenlege pedig 260 millió euró tőkekiáramlást mutatott.

2011. harmadik negyedévében a magyarok külföldi részvény befektetése 2 millió euróval csökkent, az újra befektetett jövedelem értéke ugyanakkor 94 millió euróval növelte ezen befektetések értékét. Az egyéb tőkemozgásoknál 111 millió eurós nettó kiáramlás volt megfigyelhető.

A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke csökkent 947 millió euróval, az újra befektetett jövedelem ugyanakkor 966 millió euróval növelte a külföldiek befektetéseinek értékét, míg az egyéb tőke nettó kiáramlása 279 millió euró volt.

A portfólió befektetéseknél 1,526 milliárd eurós követeléscsökkenés következett be, 1,583 milliárd euró volt az itt elszámolt, 10 százalékot el nem érő részvény- és egyéb részesedés befektetések csökkenése, melyből 878 millió eurót tett ki a kormányzati szektor befektetési jegy- és részvény követeléseinek eladása.

Az egyéb befektetések egyenlege összességében 345 millió euró forráskiáramlást mutatott. A rövid lejáratú követeléseknél 34 millió euró, a hosszú lejáratú követeléseknél pedig 22 millió euró a növekedés (forráskiáramlás). A rövid futamidejű tartozások növekedése 1,049 milliárd eurót ért el, a hosszú távú tartozás csökkenése ugyanakkor 1,338 millió euró volt 2011. harmadik negyedévében.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×