eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Csúcson a felszámolások

Átlépte a húszezres határt az idén indított cégfelszámolások száma december 23-án - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Az idén karácsonyig 20.078 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami csaknem 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Csorbai Hajnalka, a cég stratégiai igazgatója elmondta, jól jellemzi a helyzetet, hogy 2008-ban az egész évben regisztráltak 11.000 fizetésképtelenségi eljárást, holott már akkor is válsághangulat uralkodott a cégvilágban.

Az Opten szerint részben súlyosbítja a helyzetet, hogy 2011-ben már csaknem 23.000 vállalkozás végelszámolása indult meg, ez pedig mintegy 70 százalékos növekedés a megelőző év egészéhez képest. A problémát alapvetően nem a végelszámolások magas száma okozza, hiszen ez akár a cégvilág tisztulását is jelenthetné. A gond sokkal inkább az, hogy jelentősen növekszik azon cégek aránya, amelyek végelszámolásból felszámolásba fordulnak, illetve hogy a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások száma is nagymértékben emelkedett.

Ma már nem mondható el, hogy a végelszámolás alá kerülő cégek döntő többsége a tulajdonosok józan ítélőképessége és gazdasági szempontok alapján egyszerűen befejezi működését. Sokkal inkább az adósságukat csendben hátrahagyó vagy az évek óta nem működtetett cégek jutnak erre a sorsa.

A romló tendencia nem lassult 2011-ben: egyre több a leépítést bejelentő nagy cég, csökken a beszállítók megrendelés-állománya, a belső kereslet visszaesett, így lényegében csak az exportra termelő vállalkozások várhatják stabil lábakon állva következő évet, nekik ugyanis a forint gyengülése kedvező versenyhelyzetet teremtett a külpiacokon - áll a közleményben.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×