Londoni elemzők: "jó irányú módosítások az MNB-törvénytervezeten"

InfoRádió / MTI
2011. december 23. 18:43
Kedvező irányúnak nevezték a magyar jegybanktörvény-tervezeten végrehajtott módosításokat pénteki kommentárjukban londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan bankcsoport citybeli közgazdászainak értékelése szerint a tervezeten pénteken végrehajtott módosítások közül különösen kettő tűnik ki. Az egyik az, amelynek alapján a kamatpolitikai döntéshozókat - az MNB-elnökön és alelnökein kívül - a parlament nevezi ki, vagyis ezt a jogkört nem ruházzák át az államfőre, ahogy az egy korábbi változatban szerepelt, a másik pedig az, amelyik kimondja, hogy a kormány nem tesz kísérletet az MNB és vezetői befolyásolására, és jóllehet az MNB-elnök beszámolással tartozik a parlamentnek, függetlensége azonban biztosított lesz.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: véleményük szerint kedvező fejleményként kell értelmezni a magyar törvényhozók hajlandóságát az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) aggályainak elsimítására. Bár az EU-bizottság inkább a jegybanktörvény és gazdasági stabilitási törvény tervezeteinek teljes visszavonását pártolta volna, "véleményünk szerint azonban a mai (pénteki) módosítások egyértelműen jó irányba tett lépések" a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos aggályok kezelése szempontjából - fogalmaztak pénteki kommentárjukban a JP Morgan londoni szakértői.