Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fazekas: Jó évet zárt a mezőgazdaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar gazdaság idei növekedése döntően a mezőgazdaságból származik, és összességében jók az agrárágazat jövő évi kilátásai is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Bár a határban még látszanak az elmúlt időszak aszályának nyomai, a szárazság már véget ért - mondta az Arénában Fazekas Sándor. "Az elkövetkező időszakban majd kiderül, hogyan fejlődnek a növények, de a jövő évi kilátások összességében jók, mert a 2011-es évben a gazdák komoly jövedelemhez jutottak, magasak voltak az árak" - vélekedett a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy a tavalyi bel- és árvizek eredményeképpen nedves a talaj, ez pedig garancia arra, hogy megfelelő időjárás mellett jövőre is jó legyen a termés.

Az agrárágazat eredményes évet hagy maga mögött - mondta a miniszter, aki szerint a 2011-es volt a legküzdelmesebb, de egyben a legeredményesebb év is az ország uniós csatlakozása óta. Nőttek a bevételek, magasak maradtak az árak, ez pedig olyan anyagi megerősödést jelent, ami megjelenik a földvásárlásokban és megalapozza jövő évet is - tette hozzá.

A mezőgazdaság termésmennyisége mintegy 20 százalékkal nőtt 2011-ben, a magyar gazdasági növekedés döntően ebből az ágazatból származik, és az exportbevételi többletnek 38 százaléka is az agrárágazat produktuma - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

A tárcavezető ugyanakkor elismerte, hogy vannak eredményes és kevésbé eredményes szakágak is. Nehéz helyzetben van a sertés-, a tojás, illetve a baromfiágazat, mások stabilizálódtak, a gabonaágazat pedig kifejezetten jó évet tudhat maga mögött, és jó évük volt a tejtermelőknek és a húsmarha-tartóknak is. A zöldségárak kismértékben csökkentek - részben a németországi uborkabotrány miatt - sorolta, hangsúlyozva, hogy ez utóbbi ágazat problémáinak megoldása a közeljövő egyik legfontosabb feladata.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor