Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Matolcsy: Magyarország nagy reményeket fűz az EU-IMF tárgyalásokhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországnak továbbra is szüksége van egy pénzügyi védőhálóra, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) január első felében kezdődnek a hivatalos tárgyalások, amelyekhez a kormány nagy reményeket fűz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: a kormány elővigyázatossági hitelkeretről szeretne tárgyalni az IMF-fel és az EU-val. Matolcsy György kifejtette: Magyarországnak a növekedéshez pénzügyi biztonságra van szüksége, de az ország továbbra is a pénzpiacról finanszírozza magát.

Kérdésre válaszolva politikai indíttatású támadásnak nevezte, hogy a Standard & Poor's (S&P) leminősítette Magyarországot, és hangsúlyozta: bár Magyarország pénzügyi sebezhetősége magas, a gazdaság fundamentumai erősek.

Arra a felvetésre, hogy a leminősítés egyik oka a jegybanktörvény, a miniszter úgy reagált: "ha ez a valódi ok, akkor miért nem várták meg a jegybanktörvényről való szavazást?". Kiemelte: az Országgyűlés egy olyan jegybanktörvényről szavaz majd, amely elfogadja az Európai Központi Bank véleményét és javaslatait.

Az, hogy a Standard & Poor's mégsem várta meg a jegybanktörvény elfogadását, azt mutatja, hogy "itt valami másról van szó" - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Elmondta: az, hogy a hitelminősítők az utóbbi időben sorra minősítették le az eurózóna tagállamait, azt jelzi, hogy az eurózóna déli szárnya pénzügyi válságban van, de az eurózóna és az EU bankrendszere is válságban van, és ez a krízis mélyül.

A miniszter azután beszélt erről, hogy csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök társaságában három munkaadói és három munkavállalói érdekképviselet vezetőjével tárgyalt.

A megbeszélésen részt vevő Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a leminősítéssel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a piac kockázati oldalról már beárazta az ország leminősítését. Hangsúlyozta, hogy a befektetők másképp gondolkoznak mint a hitelminősítők.