Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Az IMF-megállapodás nélkül nem biztos, hogy a gazdaság megáll a saját lábán"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A leminősítés egyik legfőbb oka a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel folytatott tárgyalások megszakadása, és az, hogy a nemzetközi környezet ellenségessé vált - mondta az InfoRádióban Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője, miután a Standard & Poor`s hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól.

Feltehetően a piacok idegesen és pesszimistán fognak nyitni arra a hírre, hogy szerda este a Standard and Poor's egy fokozattal, "BBB-"-ról "BB+"-ra minősítette le Magyarország államadósságait, amelyek így a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába kerültek - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője. Madár István kiemelte: a forint gyengülésére és a kötvényhozamok emelkedésére lehet számítani.

A hitelminősítőnek a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió tárgyalódelegációjának távozása után fel kellett mérnie, hogy mekkora a baj - vélekedett az elemző. Kifejtette: a befektetői környezet ellenségessé vált Magyarországgal szemben, ez tovább rontja a magyar gazdaság kilátásait, és a refinanszírozási kényszer ilyen körülmények között nehezebben biztosítható.

Ebben a helyzetben az IMF-megállapodás kötelező jellegű, enélkül nem biztos, hogy a magyar gazdaság megáll a saját lábán tavasszal - hangsúlyozta Madár István.

A Standard and Poor's lépését további leminősítés követheti, és az sem kizárt, hogy a Moody's még egy fokozottal rontja a magyar államadósságot, míg a Fitch korábban azt jelezte, hogy megvárja a hiteltárgyalások alakulását - közölte a Portfolio.hu munkatársa.

Hanganyag: Hlavay Richárd