eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma

Fitch: az euróválság hat a közép-kelet-európai osztályzati kilátásokra is

A romló euróövezeti gazdasági-pénzügyi kilátások a felzárkózó európai térségben is gyengülő gazdasági növekedéshez, megnövekedett pénzügyi sérülékenységhez és "bizonyos negatív hitelminősítői lépésekhez" vezetnek - közölte a közép-kelet-európai országcsoport 2012-es kilátásairól összeállított, szerdán Londonban ismertetett átfogó elemzésében a Fitch Ratings. Eközben az Origo értesülései szerint két fokozattal rontani készül a magyar adósbesoroláson a hitelminősítő, és a cég már értesítette a kormányt a küszöbönálló bejelentésről. A magyar kormány nem tud olyan tervről, hogy a Fitch hitelminősítő rontani készül Magyarország adósi besorolását - mondta el Pleschinger Gyula, pénzügypolitikáért felelős államtitkár a Reutersnak.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Közép- és Kelet-Európa van kitéve "messze a legnagyobb mértékben" a globális felzárkózó piaci térségen belül az euróövezeti válság hatásainak, tekintettel az erőteljes banki, kereskedelmi és egyes esetekben portfólió-befektetési kapcsolatokra, valamint a devizakockázatokra és a jelentős bruttó külső finanszírozási igényekre.

A Fitch Ratings az elemzésben kiemelte, hogy csak idén október óta hét esetben rontotta felzárkózó európai szuverén adósok besorolási kilátásait. Ez az esetek zömében azt jelentette, hogy az osztályzati kilátások pozitívról stabilra módosultak, de két térségi ország - Magyarország és Horvátország - besorolásaira negatív kilátás érvényes.

A hitelminősítő közölte, hogy a felzárkózó európai régió jövő évi átlagos növekedési ütemére szóló előrejelzését az eddigi 4,1 százalékról 2,8 százalékra rontotta, de az orosz gazdaság figyelmen kívül hagyásával csak 1,5 százalékos átlagos térségi növekedést vár 2012-ben.

Már bóvli

Két fokozattal rontani készül a magyar adósbesoroláson a Fitch, a cég már értesítette a kormányt a küszöbönálló bejelentésről - értesült az Origo két, egymástól független piaci forrásból. A magyar osztályzat így - a Moody's november 24-ei döntése után - már két hitelminősítőnél lesz a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriában.

Az nem világos, pontosan mikor várható, hogy a cég nyilvánosan is bejelenti a döntését. Ha ez megtörténik, az azt jelenti, hogy a költségvetés hiányát finanszírozó állampapír-vásárlók számára leginkább mérvadó cégek közül már csak a Standard & Poor's tartja vállalható kockázatúnak azt, hogy a befektetők a magyar államnak kölcsönözzenek.

A még hivatalosan be nem jelentett döntés annyiban meglepő, hogy a Moody's leminősítése után a Fitch azt közölte, megvárja a magyar osztályzat felülvizsgálatával az IMF-tárgyalások végét (egyébként ugyanezt mondta az S&P is). A múlt csütörtökön azonban az IMF és az EU delegációja idő előtt hazautazott a Magyarországnak nyújtandó hitelkeretről szóló előzetes egyeztetésről. Ezt az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Ollie Rehn személyes kérésére tette, miután kiderült, hogy a magyar kormány visszavonni nem, legfeljebb módosítani hajlandó az uniós intézmények által egyaránt bírált stabilitási és jegybanktörvényt.

A magyar kormánynak nincs tudomása tervezett hitelbesorolási rontásról

A magyar kormány nem tud olyan tervről, hogy a Fitch hitelminősítő rontani készül Magyarország adósi besorolását - mondta el Pleschinger Gyula, pénzügypolitikáért felelős államtitkár a Reutersnak szerdán, cáfolva ezzel azt az értesülést, hogy küszöbön áll a leminősítés.

"Nincs tudomásunk olyan tervről, hogy a Fitch egy vagy két osztályzattal leminősíteni készül a magyar adósi besorolást" - mondta Pleschinger Gyula az Origo.hu hírportálon megjelent értesüléssel kapcsolatban a Reuters által feltett kérdésre válaszolva.

"Csak piaci pletyka" - mondta Matteo Napolitano, a Fitch országok adósságbesorolásáért felelős részlegének igazgatója a Bloomberg hírügynökségnek, Magyarország esetleges leminősítéséről szóló hírről. Hozzátette, az a szabály, hogy nem kommentálnak piaci pletykákat.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×