Simor: További kamatemelésre is szükség lehet

InfoRádió / MTI
2011. december 20. 16:20
A Magyar Nemzeti Bank új inflációs előrejelzésének alappályája azzal számol, hogy a jegybank a következő negyedévben emeli a kamatot - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Elemi fontosságú, hogy Magyarország megkösse az EU-IMF párossal a megállapodást - hangsúlyozta a jegybank elnöke. Kérdésre válaszolva megismételte a gazdasági bizottságban hétfőn elmondottak lényegét: az MNB törvény elfogadását nem lenne szabad siettetni, a "törvény gyors átnyomása hazárdjáték Magyarország pénzügyi stabilitásával".

"Számomra, mint ahogy az EKB számára sem értelmezhető, hogy miért szükséges a monetáris tanács tagjainak számát, illetve az alelnökök számát növelni" - fogalmazott a jegybank elnöke hozzátéve, hogy a jelenlegi két alelnökkel az MNB működése optimális.

Simor András szerint 2013 első felében elérhető a 3 százalék alatti inflációs cél, de ehhez a szigorú kamatpályát fenn kell tartani. Az MNB elnöke azt is elmondta, hogy a csütörtökön megjelenő inflációs jelentést összeállító stáb a következő negyedévben tovább emelkedő alapkamat feltételezése mellet készítette a jelentést.

A jövő évi indirekt adóemelések és az árfolyam gyengülés kifutása után a gyenge belső kereslet dezinflációs hatású lesz, és ez erőteljesen hat majd az infláció alakulására - mondta.

Magyarország kockázati megítélésének jelentős javulásához elengedhetetlenül szükség van az IMF-EU megállapodásra - mondta a jegybankelnök. Hozzátette: több szempontból szerencsétlennek tartja az NGM-nek a kamatemelésről megfogalmazott közleményét.

Aki ezt megfogalmazta az nincs tisztában a jegybanki függetlenséggel - mondta, hozzáfűzve: "elfogadhatatlan, hogy kormányzati politikusok mindenre megesküsznek, hogy tiszteletben tartják a jegybank függetlenségét és utána sorozatosan az ellenkezőjét cselekszik."