Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megint a dízelesek járhatnak jól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár az olajár és ennek megfelelően a finomított termékárak csökkentek, a forint árfolyamának gyengülése miatt az előttünk álló héten akár emelkedhet is a benzinár Magyarországon. A dízelesek viszont örülhetnek, a gázolaj ára pár forinttal csökkenhet.

A héten az OPEC döntést követően (a kartell a jelenleginek megfelelő napi 30 millió hordónyi olajkitermelést céloz meg) jelentős esés bontakozott ki az olajárban. Mivel a lejtmenet a többi nyersanyag piacát is érintette, abban a világgazdasági növekedés lassulására vonatkozó várakozásoknak is nagy szerep juthatott. A Brent árfolyama a 104 dolláros szintekig esett.

Az olajár esésével párhuzamosan kerültek lejjebb a héten a finomított termékárak is. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára 1,8 százalékkal, a gázolajé pedig ennél is nagyobb mértékben, 4,3 százalékkal csökkent.

A forint árfolyama viszont ismét gyengült a dollárhoz képest, a múlt heti 225,4-es átlagár után az utóbbi napokban 230,9-es átlagos érték alakult ki, s ennek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára 0,6 százalékkal emelkedett. A gázolaj esetében a dolláros árfolyam nagy esése miatt még forintban mérve is mutatkozik 1,3 százalékos csökkenés.

A Portfolio.hu szerint ezért annak a legnagyobb a valószínűsége, hogy az előttünk álló héten a benzin ára kismértékben emelkedik majd, miközben a gázolajé csökken. Mivel azonban a benzin jegyzésárának elmozdulása csak kismértékű, az sem zárható ki, hogy a hazai kutakon az áremelés ezúttal elmarad.

A gazdasági portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatóak, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg a Portfolio.hu által elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.