eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Óvatosabbak a magyar vállalatvezetők

A magyar vállalatvezetők a környező országok cégvezetőihez hasonlóan óvatosak a közeli jövő kilátásait és a finanszírozási környezet alakulását illetően. Míg a Tőkebizalmi barométer globális felmérésének eredménye szerint a cégek közel fele már a növekedésre koncentrál, térségünkben és Magyarországon még a stabil helyzet megőrzése a leggyakoribb rövid távú cél - derül ki az Ernst & Young legutóbbi felméréséből.

A nemzetközi és a hazai kutatás mellett, az idén első alkalommal készített regionális felmérés lehetőséget ad a magyar eredmények régiós szintű összehasonlítására. A hazai cégvezetők válaszai a legtöbb esetben közel álltak a régiós átlaghoz. Tendenciájában jelentős különbség érzékelhető viszont a globális felmérés eredményei, valamint a régiós és magyarországi várakozások között - írta a kutatás eredményéről beszámoló közleményben a könyvvizsgáló.

A magyar cégvezetők óvatosabbak a gazdaság alakulását és a finanszírozási lehetőségeket illetően, mint külföldi kollégáik - a válaszadók 78 százaléka továbbra sem számít gazdasági növekedésre. A hazai és a globális adatokat összevetve viszont kiderül, hogy a világgazdasággal kapcsolatban a magyar cégvezetők sokkal derűsebben látják a jövőt, mint a nemzetközi átlag.

A megváltozott piaci körülményekhez alkalmazkodni képes és kellő tőkével rendelkező cégek továbbra is aktív M&A tevékenységet folytatnak, így globális és regionális szinten fellendülés várható az M&A piacon.

"A közeljövőben azok lesznek képesek kiaknázni a kínálkozó lehetőségeket, akik olyan szintű vállalati rugalmassággal rendelkeznek, amelynek segítségével alkalmazkodni és azonnal reagálni tudnak a piaci változásokra" - mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatásainak vezető partnere.

Stratégiai fontosságú a hatékony tőketervezés

A Tőkebizalmi barométer rámutat arra, hogy a vállalatok életében a stratégiai döntéshozatal központi eleme kell, hogy legyen az alapos tőketervezés. A globális tendenciákhoz hasonlóan a hazai vállalkozások az elmúlt években igyekeztek csökkenteni mérlegükben a pénzügyi kockázatokat és hatékonysági intézkedéseket foganatosítottak, javították tőkestruktúrájukat, főként a kamatkiadások csökkentésével és a futamidők kitolásával.

A tőke- és hitelhelyzet megítélése a növekedési várakozásokhoz hasonló megoszlást mutat. A globális felmérés eredményei mind a régiós, mind a magyar eredményeknél sokkal pozitívabb képet mutatnak. A magyar, a régiós és a globális felmérések szerint is átlagosan négyből egy válaszadó tervezi hitelei refinanszírozását a következő évben. A globális felmérés szerint a refinanszírozás leggyakoribb motivációja a finanszírozási struktúra optimalizálása, míg ez Magyarországon az előnytelennek gondolt hitelfelvételek javítása.

Régiónkban a stabilitás fenntartása és a munkahelyek megtartása a legfontosabb

Az elkövetkező évre vonatkozó vállalati célokat illetően a globális felmérésben már biztatóak az eredmények, a válaszadók fele újra a növekedésre kíván koncentrálni. Magyarországon és a régióban még a vállalatok stabilitásának megőrzése a leggyakoribb cél (54 százalék) és a válaszadók 16 százaléka úgy gondolja, hogy továbbra is a túlélésért küzd.

A munkaerő megtartása mindenhol elsődleges szempont, a magyar válaszadók 44 százaléka jelölte meg ezt prioritásként. A felmérésből az is kiderül, hogy hazánkban a megkérdezettek 24 százaléka számol saját vállalatánál a foglalkoztatás bővítésével, míg a globális válaszadók 36 százaléka szerint várható a munkahelyek számának növelése.

Várható tranzakciók

A globális felmérés eredményei szerint a világ vezető vállalatai felülemelkednek a piaci zűrzavaron, és a növekedésre, ezen belül az akvizíciók végrehajtására koncentrálnak. A nemzetközi válaszadók 41 százaléka tervez akvizíciót az elkövetkező egy évben. A régióban ez az arány 31 százalékos, míg Magyarországon 22.

Ezzel összhangban, hazánkban és a régióban a meglévő területeken való jelenlét és a további növekedés a legfontosabb motiváció, míg globális szinten az új piacok meghódítása is fontos cél (35 százalék). Így a magyarországi és régiós M&A tevékenységekben elképzelhetően ismét jelentősebb szerepet játszhatnak a régión kívüli (nyugat-európai, ázsiai) befektetők - derül ki az Ernst & Young Tőkebizalmi barométeréből, amely a világ különböző ipari ágazataiban működő nagyvállalatok több mint 1000 vezetője körében elvégzett felmérés..

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×