eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Csökkent a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapok vagyona novemberben 229 milliárd forinttal, 6,5 százalékkal csökkent, amit egyrészt a zártkörű részvényalapok nyugdíjpénztári vagyonátadással összefüggő vagyonértékesítése, másrészt a kötvényalapok vesztesége okozott.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) pénteken közölt összesítése szerint a szövetség tagjai november végén összesen 3.306 milliárd forintot kezeltek.

Az összvagyont a nettó visszaváltások 157,2 milliárd forinttal csökkentették, a legtöbb pénz, 140 milliárd forint a zártkörű részvényalapokból távozott. A legnagyobb, 10 százalékos vagyonvesztést a kötvényalapok szenvedték el, az állampapírok hozamszintjének emelkedése ugyanis árfolyamesést okozott ezeknél az alapoknál, aminek hatására a visszaváltások is felerősödtek.

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok az összvagyon többségét, 61 százalékát adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon novemberben 2,3 százalékkal csökkent. A zártkörű alapok vagyona 32,7 százalékkal esett vissza.

A nyilvános alapok közül a kötvényalapokból 20 milliárd forintot vontak ki a befektetők novemberben amellett, hogy az államkötvények árfolyamesése veszteséget okozott a kötvényalapoknál is.

A nyilvános nyíltvégű részvényalapoknál viszont összességében pozitív tőkebeáramlás volt novemberben.

A pénzpiaci alapok viszonylag jól vészelték át a novemberi állampapír-piaci viszontagságokat, azonban itt is megfigyelhető, hogy a befektetők a biztonságosabb alapok irányába mozdultak el: míg a hazai likviditási alapokba 10,6 milliárd forint új befektetés történt, addig a hosszabb befektetési futamidővel rendelkező hazai pénzpiaci alapokból 6,3 milliárd forint távozott. A visszaváltások miatt szintén csökkent, 4 milliárd forinttal nemzetközi alapok vagyona. Az alapok vagyonát a hozamok sem tudták növelni. A pénzpiaci alapok összvagyona lényegében nem változott novemberben.

A nyilvános ingatlanalapoknál némileg erősödött a már egy ideje tartó tőkekivonási trend. Novemberben 7 milliárd forint távozott ezekből az alapokból.

A tőkevédett alapoknál és az abszolút hozamú alapoknál egyaránt kisebb, fél százalék körüli visszaváltás volt tapasztalható novemberben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×