Csökkent a befektetési alapok vagyona

Infostart
2011. december 16. 15:28
A befektetési alapok vagyona novemberben 229 milliárd forinttal, 6,5 százalékkal csökkent, amit egyrészt a zártkörű részvényalapok nyugdíjpénztári vagyonátadással összefüggő vagyonértékesítése, másrészt a kötvényalapok vesztesége okozott.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) pénteken közölt összesítése szerint a szövetség tagjai november végén összesen 3.306 milliárd forintot kezeltek.

Az összvagyont a nettó visszaváltások 157,2 milliárd forinttal csökkentették, a legtöbb pénz, 140 milliárd forint a zártkörű részvényalapokból távozott. A legnagyobb, 10 százalékos vagyonvesztést a kötvényalapok szenvedték el, az állampapírok hozamszintjének emelkedése ugyanis árfolyamesést okozott ezeknél az alapoknál, aminek hatására a visszaváltások is felerősödtek.

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok az összvagyon többségét, 61 százalékát adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon novemberben 2,3 százalékkal csökkent. A zártkörű alapok vagyona 32,7 százalékkal esett vissza.

A nyilvános alapok közül a kötvényalapokból 20 milliárd forintot vontak ki a befektetők novemberben amellett, hogy az államkötvények árfolyamesése veszteséget okozott a kötvényalapoknál is.

A nyilvános nyíltvégű részvényalapoknál viszont összességében pozitív tőkebeáramlás volt novemberben.

A pénzpiaci alapok viszonylag jól vészelték át a novemberi állampapír-piaci viszontagságokat, azonban itt is megfigyelhető, hogy a befektetők a biztonságosabb alapok irányába mozdultak el: míg a hazai likviditási alapokba 10,6 milliárd forint új befektetés történt, addig a hosszabb befektetési futamidővel rendelkező hazai pénzpiaci alapokból 6,3 milliárd forint távozott. A visszaváltások miatt szintén csökkent, 4 milliárd forinttal nemzetközi alapok vagyona. Az alapok vagyonát a hozamok sem tudták növelni. A pénzpiaci alapok összvagyona lényegében nem változott novemberben.

A nyilvános ingatlanalapoknál némileg erősödött a már egy ideje tartó tőkekivonási trend. Novemberben 7 milliárd forint távozott ezekből az alapokból.

A tőkevédett alapoknál és az abszolút hozamú alapoknál egyaránt kisebb, fél százalék körüli visszaváltás volt tapasztalható novemberben.