eur:
394.67
usd:
371.81
bux:
66843.13
2024. április 16. kedd Csongor

Indul a forint elleni újabb spekuláció?

Határozott erősödésen van túl a forint, a legfrissebb fejlemények azonban kedvezőtlen kilátásokat vetítenek előre a magyar fizetőeszköz számára, emiatt a Credit Suisse devizapiaci stratégiái rövid távon forintgyengülésre számítanak, és ma délután kiadott taktikai ajánlásukban a forint eladását javasolják. Mint ismert: Orbán Viktor kormányfő a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy december közepe után újabb spekulációs támadás érheti a forintot, illetve az országot. Amennyiben több befektetési bank is hasonló ajánlást ad ki a magyarországi fejlemények miatt, akkor ez a helyzet könnyen előállhat.

A svájci befektetési bank stratégái két főbb okot neveztek meg azzal kapcsolatban, hogy miért számítanak rövid távon a forint gyengülésére (az euróval szemben a novemberi 317 körüli árfolyam ismét kialakulhat egyik utalásuk szerint):

1.) Megfogalmazásuk szerint az új jegybanktörvény tervezete valószínűleg aláássa a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, ez pedig kedvezőtlen piaci fogadtatásra találhat, és ami még fontosabb, az ország hitelminősítésének rontását válthatja ki.

A Credit Suisse (CS) szakértői ezek után többek között utalnak arra, hogy az új törvénytervezet gyengíti a jegybankelnök pozícióját, amellyel párhuzamosan növelné a monetáris tanács befolyását. Az MNB és a PSZÁF esetleges összevonására is kitérnek, és emlékeztetnek arra, hogy a parlament ezekről már holnap, azaz december 16-án szavaz.

A befektetési bank stratégái úgy gondolják, hogy a törvénytervezet növeli egy kedvezőtlen irányú hitelminősítői lépés esélyét az S&P és a Fitch felől, amelyek a befektetésre ajánlott kategória legalsó fokán (negatív, azaz leminősítést valószínűsítő kilátással) tartják a magyar adósbesorolást. A CS stratégái szerint az új jegybanktörvény ügye akadályt jelenthet abban, hogy a kormány elővigyázatossági jellegű megállapodásra törekszik az EU/IMF párossal.

2.) Jövő kedden elképzelhető, hogy a piac által várt 50 bázispontos kamatemeléstől elmarad majd az MNB szigorításának mértéke (ha lesz), ez pedig forinteladói hullámot válthat ki. A CS stratégái látnak arra kockázatot, hogy a monetáris tanács (amelyben többséggel rendelkeznek a kormány által kinevezett tagok) amellett érvelnek majd, hogy érdemes kivárni az eurózónabeli fejlemények hatásait, illetve a kormány és a nemzetközi szervezetek közötti megállapodás létrejöttét. Amennyiben az MNB megpróbál kevésbé héja hozzáállást mutatni a kamatokban, mint amelyre a piac számít, akkor az a forint gyengülésével járhat - hívják fel a figyelmet.

A fentiek miatt forint eladói, illetve lengyel zloty, vagy euró vételi ajánlást fogalmaztak meg a befektetési bank stratégái. A PLN/HUF árfolyamkereszt kapcsán a pozíció profitcélja a 72-es szint, míg a veszteségkorlátozó megbízást 65-re javasolják beállítani. Az EUR/HUF árfolyam kapcsán nem tartalmaz ilyen szinteket a kiadott ajánlás, csupán utalnak arra a bank szakértői, hogy a november közepén kialakult 318 körüli szintet újra megközelítheti az árfolyam rövid távon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×