eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fellegi: Elegendő az IMF-fel egy elővigyázatossági szerződés megkötése

Fellegi Tamás szerint Magyarországnak valószínűleg nem olyan típusú kölcsönt kell felvennie az IMF-től, mint amilyet a Gyurcsány-kormány vett igénybe 2008-ban, hanem elegendő lesz a Precautionary Credit Line, vagyis az elővigyázatossági hitelkeret is. A tárgyalásokat tárca nélküli miniszterként vezető politikus az Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottságának együttes ülésén beszélt erről.

A volt nemzeti fejlesztési miniszter úgy fogalmazott, hogy "ez csapatmunka", amelynek részese Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is. Vágó Gábor LMP-s képviselő kérdésére válaszolva azt azonban szokatlannak, szükségtelennek és kontraproduktívnak nevezte, hogy a parlamenti ellenzék is küldjön egy tagot a delegációba.

Veres János szocialista képviselő egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte az IMF és az Európai Unió is ellenezni fogja a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egybeolvasztását, és ez rontja majd a kormány tárgyalási pozícióját.

A miniszter nem véleményezte az összevonásról az alkotmányügyi bizottságban tegnap elfogadott javaslatot, mert a kormány még nem tárgyalta meg azt, ezért ő az MNB-ről szóló, már az Országgyűlés előtt lévő törvényt tekinti a kabinet hivatalos álláspontjának.

A gazdasági bizottságot vezető Rogán Antal fideszes képviselő ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy az alkotmányügyi bizottság javaslata csak egy lehetőség a jegybank és a PSZÁF összevonására, tehát az nem történik meg automatikusan még akkor sem, ha a parlament megszavazza ezt a módosítást, mert ahhoz a jegybankról szóló törvény kétharmados szavazattöbbséget igénylő módosítása lenne szükséges.

Veres János egyébként szerette volna, ha a költségvetési és a gazdasági bizottság zárt ülésen hallgatja meg a minisztert arról, hogy a kormány pontosan mit kér az IMF-től és az Európai Uniótól, de Rogán Antal emlékeztette őt arra, hogy ez ellentétes lenne a Házszabállyal. Veres János azt is kérte, hogy a kormány a tárgyalások alatt is tájékoztassa a parlament illetékes bizottságait a formálódó megállapodás-tervezetről.

Fellegi Tamás azonban jelezte, hogy egy nemzetközi tárgyalásról menet közben nem szokás nyilvánosságra hozni részleteket. A kijelölt miniszter nem tudta megmondani, hogy az Európai Unió és az IMF milyen feltételeket szab majd a megállapodáshoz. Hiába kérdezte Burány Sándor MSZP-s képviselő, Fellegi Tamás a piac védelmére hivatkozva nem beszélt a kormány stratégiájáról, és arról sem, hogy mekkora összegű lenne ez a hitelkeret.

Szekeres Imre szocialista képviselő jelezte, hogy frakciója nem támogatja Fellegi Tamás miniszteri kinevezését, mert az MSZP szerint az IMF-fel és az Európai Unióval egy pénzügyminiszternek kellene tárgyalnia - ilyen poszt azonban nincs az Orbán-kormányban - és olyan embernek, aki nem vett részt az elmúlt másfél év gazdaságpolitikájának irányításában.

Szerző: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×