Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A RussNeft tulajdonosáé a Mollal kapcsolatba hozott két ciprusi offshore cég

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A RussNeft tulajdonosa, Mihail Gucerijev (Mikhail Gutseriyev) fizetett öt millió eurót Robert Jezic horvát üzletembernek és ő a tulajdonosa az ügyben érintett két ciprusi bejegyzésű cégnek, nem pedig a Mol - derül ki a horvát Jutarnji list napilapban megjelent csütörtöki cikk szerint.

Az újság szerint Mihail Gucerijev, a RussNeft tulajdonosa és a Russian Coal résztulajdonosa, aki három milliárd dolláros vagyonával az amerikai Forbes magazin rangsora szerint a 31-ik leggazdagabb orosz üzletember, Boeing 737-es magánrepülőgépével december 7-én járt Budapesten.

A Jutarnji list magyarországi forrásai szerint az orosz üzletember azért érkezett Budapestre, hogy tájékoztassa a magyar nyomozó hatóságokat a horvát államügyészség által Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és a korábbi horvát miniszterelnök, Ivo Sanader ellen vesztegetés vádjával indított eljárással kapcsolatban.

A horvát államügyészség azzal vádolja Ivo Sanader egykori miniszterelnököt, hogy 10 millió euró kenőpénzt kapott Robert Jezic horvát üzletember közvetítésével a Mol két ciprusi bejegyzésű offshore vállalatától.

A Jutarnji list forrásai szerint azonban Mihail Gucerijev a magyar hatóságok előtt kijelentette, hogy ő a tulajdonosa a két érintett ciprusi vállalatnak, a Ceroma Holding Ltd és a Hangarn Oil Products Ltd cégeknek, nem pedig a Mol. Közölte azt is, hogy öt millió euró jutalékot utalt át Robert Jezic svájci bejegyzésű vállalata, a Xenoplast & Shipping AG számára a két említett cég közvetítésével.

Az öt millió eurót Mihail Gucerijev előlegként utalta át a Druzsba-Adria projekt megvalósítása érdekében kifejtett lobbi-tevékenység fejében. Gucerijev elmondása szerint Jezic ígéretet tett arra, hogy a Sanader-kormánynál meglévő kapcsolatain keresztül eléri a Horvátországban többek által ellenzett projekt keresztülvitelét.

Mivel Jezic nem teljesítette ígéretét, hiszen a Druzsba-Adria projekt nem kapta meg a zöld utat a horvát kormánytól, Gucerijev egy idő után a pénz visszafizetésére szólította fel Jezicet. Mivel Jezic a felszólításra nem reagált, Gucerijev tájékoztatta magyar partnereit, hogy Svájcban pert indított Jezic ellen a pénz visszaszerzése érdekében.

A magyar hatóságoknak adott nyilatkozatát követően Gucerijev azonnal visszarepült Moszkvába - írja a Jutarnji list horvát napilap december 15-i keltezésű száma.