Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sikeres volt az MNV ajánlattétele a Rábára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eredményes volt a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. nyilvános vételi ajánlata a Rába Járműipari Nyrt. részvényeire, a magyar állam 73,8 százalékos tulajdonosa lesz a járműipari cégnek - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Fónagy János hozzátette: a felajánlott részvényekért 8,1 milliárd forintot fizetnek ki.

Az eredmény több mint kielégítő, 73,8 százalékos tulajdonossá válhat a magyar állam a Rába Járműipari társaságban - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Rába részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat lezárását követően.

Fónagy János közölte: a költségvetésből 13,4 milliárd forintot csoportosították át az állami vagyon gyarapítására a vagyonkezelőnek, ez az összeg nemcsak elég volt, hanem marad is belőle, ugyanis a felajánlott részvényekért 8,1 milliárd forintot fizet ki a vagyonkezelő, a fennmaradó rész megy vissza a költségvetésbe.

A Magyar Nemzeti vagyonkezelő társasági portfolióért felelős főigazgatója ehhez hozzátette: a 8,1 milliárdból 1,8 milliárd forint költségvetésen belül marad, a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alap kapja meg, így 6,3 milliárd az, ami államháztartáson kívülre kerül. Polacsek Csaba elmondta: a 73,8 százalékos tulajdoni arány, mintegy 77 százalékos szavazati jogot jelent, ami minősített többséget ad az államnak a Rábában.

A korábban említett meghatározó tulajdonosok, az államadósság-kezelő alap és a maláj DRB Hicom-on kívül egyéb intézményi befektetők 26 százalékban ajánlották fel a részvényeket, illetve magánszemélyek 21 százalékban, itt mintegy ezer magánszemélyről van szó. A főigazgató kifejtette: a vételi ajánlat lezárult, a versenyjogi szabályoknak megfelelően az európai versenyhatósághoz fordultak, hogy engedélyezze, azért az európaihoz, mivel 3 ország is érintett, így talán gyorsabb lehet a tranzakció lezárása.

Polacsek Csaba elmondta: két-négy hónapot vesz igénybe a tranzakció lezárása, ha megvan a jogerős engedély, akkor öt munkanapon belül fizet a vagyonkezelő a részvényekért.

Mindez azt jelenti, hogy a felajánlott részvények ellenértékét leghamarabb februárban kaphatják meg a részvényesek. A részvényekért a magyar állam darabonként 815 forintot fizet, ami szakértők szerint is méltányos felvásárlási árnak tekinthető. Arról egyelőre még nincs döntés, hogy kivezetik-e a Rába részvényeit a tőzsdéről, ahogy arról sem nyilatkoztak, hogy történhetnek-e változások a menedzsmentben. Az elvárás, hogy működésben hatékonyabb, eredményesebb legyen a társaság, növeljék a kapacitását és munkahelyek teremtsenek.