eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Mit jelent, ha nem miniszter vezeti az IMF-fel tárgyaló delegációt?

Az InfoRádió által megkérdezett közgazdászok szerint gyengítheti a magyar felet az IMF-tárgyalások során, ha nem miniszter áll a delegáció élén.

Pozitívum, ha Fellegi Tamás valóban az IMF-tárgyalásokra fordítja minden energiáját - mondta az InfoRádiónak Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Bár, tette hozzá, nem tudja, mennyiben befolyásolja Fellegi felhatalmazását, ha már nem miniszter. "Egy miniszternek egész apparátus áll a rendelkezésére, hogy az ügyeket vigye" - hozta fel magyarázatképpen.

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karának egyetemi tanára szerint az IMF-tárgyalás nehézsége attól függ, hogy a kormány hiteles gazdaságpolitikai programot állít-e össze. "Ha Fellegi Tamás marad a delegáció vezetője, akkor valamiféle rendkívüli felhatalmazást kell, hogy kapjon a miniszterelnöktől, hogy súlya legyen, mert ez egy nagyon nagy fontosságú kérdés" - tette hozzá.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára szerkezeti átalakításra is esélyt látott az IMF-tárgyalások miatt. "Az ügyek jelentős része ugyan a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik, hiszen nincsen pénzügyminisztériumunk, de azért el tudok képzelni olyan szerkezeti reformokat, amelyeket részben felajánl Magyarország az átalakulási folyamat finanszírozásának elősegítésére" - fogalmazott.

Bod Péter Ákos úgy vélte, hogy még a magyar delegációt is át lehet alakítani, ám az IMF-tárgyalások megkezdése után ez már nem volna szerencsés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×