Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit jelent, ha nem miniszter vezeti az IMF-fel tárgyaló delegációt?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió által megkérdezett közgazdászok szerint gyengítheti a magyar felet az IMF-tárgyalások során, ha nem miniszter áll a delegáció élén.

Pozitívum, ha Fellegi Tamás valóban az IMF-tárgyalásokra fordítja minden energiáját - mondta az InfoRádiónak Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Bár, tette hozzá, nem tudja, mennyiben befolyásolja Fellegi felhatalmazását, ha már nem miniszter. "Egy miniszternek egész apparátus áll a rendelkezésére, hogy az ügyeket vigye" - hozta fel magyarázatképpen.

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karának egyetemi tanára szerint az IMF-tárgyalás nehézsége attól függ, hogy a kormány hiteles gazdaságpolitikai programot állít-e össze. "Ha Fellegi Tamás marad a delegáció vezetője, akkor valamiféle rendkívüli felhatalmazást kell, hogy kapjon a miniszterelnöktől, hogy súlya legyen, mert ez egy nagyon nagy fontosságú kérdés" - tette hozzá.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára szerkezeti átalakításra is esélyt látott az IMF-tárgyalások miatt. "Az ügyek jelentős része ugyan a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik, hiszen nincsen pénzügyminisztériumunk, de azért el tudok képzelni olyan szerkezeti reformokat, amelyeket részben felajánl Magyarország az átalakulási folyamat finanszírozásának elősegítésére" - fogalmazott.

Bod Péter Ákos úgy vélte, hogy még a magyar delegációt is át lehet alakítani, ám az IMF-tárgyalások megkezdése után ez már nem volna szerencsés.