Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A kormány úgy indított gazdasági szabadságharcot, hogy nem mérte fel saját fegyverzetét"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára és valódi növekedési tervre lenne szükség Magyarországon - ebben minden közgazdász egyetértett egy budapesti konferencián.

A magyar kormány úgy indított gazdasági szabadságharcot, hogy nem mérte fel saját fegyverzetét - mondta a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a Magyar Pénzügyi Almanach XXI. évfolyamának megjelenése alkalmából a Budapesti Gazdasági Főiskolán rendezett konferencián. Palócz Éva szerint, ha nem sikerül az IMF-fel a megállapodást nagyon gyorsan létrehozni, és addig is folyamatosan fenntartani azt a hírt, hogy a tárgyalások jó irányba haladnak, akkor a magyar gazdaságpolitika minden törekvését és igyekezetét elmoshatja az árfolyam gyengülése, illetve az állampapír-piaci hozamok emelkedése.

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karának egyetemi tanára úgy fogalmazott, hogy gazdaságpolitikai fordulatra, koherens, konzisztens politikára van szükség, valamint meg kell teremteni a növekedés feltételeit. Hozzátette: a Magyar Növekedési Tervet megnézve az tervnek totálisan alkalmatlan.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára sajnálattal állapította meg, hogy a magyar kormány különutas gazdaságpolitikája nem sikerült. Az a szándék, hogy nemzetközileg versenyképes adórendszer legyen, megint nem sikerült, hiszen nagyon sok különadó lett és sok olyan tétel, amelynek az emelése lényegében a legklasszikusabb megszorítási technikákat hozta vissza.

A végtörlesztésről Bod Péter Ákos azt mondta: sokkal több pénzt is be lehetett volna szedni a bankoktól anélkül, hogy abból nemzetközi botrány lett volna. A növekedési tervről szólva pedig a közgazdász úgy látta, hogy sajnálatos módon még mindig nem született meg az a felismerés, hogy itt radikális szakaszváltásnak kell jönnie, más felfogással és nyilván más szereplőkkel.