eur:
393.63
usd:
368.48
bux:
65924.59
2024. április 24. szerda György

Negatív felülvizsgálat alá vette az egész EU-t a Standard & Poor's

Az Európai Unió lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú osztályzatát is negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló - felülvizsgálat alá vette szerdán a Standard & Poor's, miután a hét elején hasonló megfigyelést jelentett be az euróövezet 15 tagállamára, köztük az összes "AAA" adósosztályzatú valutauniós tagországra, valamint az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) "AAA" osztályzatára is.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte: az EU egészére most bejelentett negatív felülvizsgálat azokat az aggályokat jelzi, amelyeket a cég az euróövezet mélyülő politikai, pénzügyi és monetáris problémáiból a valutauniós szuverén adósok, és így az EU jövőbeni adósságszolgálati kapacitására háruló hatásokkal kapcsolatban táplál.

A Standard & Poor's a döntéshez fűzött indoklásában kimutatta, hogy az EU teljes idei költségvetési bevételének 62 százalékát az euróövezeti tagországok adják, és az uniós bevételek valamivel több mint 49 százaléka az "AAA" besorolású EU-gazdaságoktól ered. Ez utóbbiak közül ma már csak Nagy-Britannia, Dánia és Svédország adósosztályzatára van érvényben stabil kilátás; ez a három ország adja az EU-költségvetés teljes idei bevételeinek 13 százalékát.

Tekintettel az EU függésére az e nemzeti költségvetésekből eredő bevételektől, és arra, hogy a Standard & Poor's más tagállamok mellett Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - "AAA" besorolását is negatív felülvizsgálat alá vette, az S&P az euróövezeti tagországok osztályzataival együtt az EU hosszú távú "AAA" besorolását is felülvizsgálja - olvasható az indoklásban.

A Standard & Poor's megerősítette, hogy az euróövezetre bejelentett felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" befejezi, és közölte, hogy ezután az EU most bejelentett felülvizsgálatát is elvégzi, lehetőség szerint az általában szokásos 90 napos határidőnél hamarabb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×