Negatív felülvizsgálat alá vette az egész EU-t a Standard & Poor's

InfoRádió / MTI
2011. december 8. 06:20
Az Európai Unió lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú osztályzatát is negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló - felülvizsgálat alá vette szerdán a Standard & Poor's, miután a hét elején hasonló megfigyelést jelentett be az euróövezet 15 tagállamára, köztük az összes "AAA" adósosztályzatú valutauniós tagországra, valamint az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) "AAA" osztályzatára is.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte: az EU egészére most bejelentett negatív felülvizsgálat azokat az aggályokat jelzi, amelyeket a cég az euróövezet mélyülő politikai, pénzügyi és monetáris problémáiból a valutauniós szuverén adósok, és így az EU jövőbeni adósságszolgálati kapacitására háruló hatásokkal kapcsolatban táplál.

A Standard & Poor's a döntéshez fűzött indoklásában kimutatta, hogy az EU teljes idei költségvetési bevételének 62 százalékát az euróövezeti tagországok adják, és az uniós bevételek valamivel több mint 49 százaléka az "AAA" besorolású EU-gazdaságoktól ered. Ez utóbbiak közül ma már csak Nagy-Britannia, Dánia és Svédország adósosztályzatára van érvényben stabil kilátás; ez a három ország adja az EU-költségvetés teljes idei bevételeinek 13 százalékát.

Tekintettel az EU függésére az e nemzeti költségvetésekből eredő bevételektől, és arra, hogy a Standard & Poor's más tagállamok mellett Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - "AAA" besorolását is negatív felülvizsgálat alá vette, az S&P az euróövezeti tagországok osztályzataival együtt az EU hosszú távú "AAA" besorolását is felülvizsgálja - olvasható az indoklásban.

A Standard & Poor's megerősítette, hogy az euróövezetre bejelentett felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" befejezi, és közölte, hogy ezután az EU most bejelentett felülvizsgálatát is elvégzi, lehetőség szerint az általában szokásos 90 napos határidőnél hamarabb.