Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Ünnepi" légi sztrájk lesz Portugáliában és Spanyolországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az év végi ünnepi időszakban terveznek többször is sztrájkot két európai légitársaság, a spanyol Iberia és a portugál TAP pilótái, tiltakozván az átalakítási tervek ellen.

A TAP pilótái a tervek szerint december 9. és 12., valamint január 3. és 6. között fogják beszüntetni a munkát.

A szakszervezet - amelynek a cégnél dolgozó 800 pilótából mintegy hétszáz a tagja - a sztrájkkal azt akarja elérni, hogy a vállalat vezetése vonja be a dolgozókat is a légitársaság jövőre tervezett privatizációjának előkészítésébe. Ezen kívül követelik a korábban megkötött kollektív szerződés teljes körű hatályba léptetését.

A légitársaság tájékoztatása szerint körülbelül százezer utasnak van jegye a tervezett sztrájk első négy napjára. A TAP-nak naponta 180 járata van.

A spanyol Iberia pilótáit tömörítő szakszervezet december 18-ára, és december 28-ére tervezi a munkabeszüntetést, tiltakozásul amiatt, hogy az Iberia jövő januárban egy diszkont légitársaság beindítását tervezi Iberia Express néven. A cég a veszteséges belföldi és rövid távú útvonalakon tervezi az olcsó jegyű járatokat, és ezeken alacsony fizetéssel kíván újonnan felvett pilótákat és légi kísérőket alkalmazni. A TAP mintegy 1.600 pilótája munkahelyét félti az új légitársaság miatt.