Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fitch megvárja a magyar IMF-tárgyalások eredményét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valószínűtlennek nevezte Fitch Ratings hitelminősítő vezető elemzője, hogy azt megelőzően változtatnának Magyarország adóskockázati besorolásán, amíg nem áll rendelkezésére több információ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások kimeneteléről.

Matteo Napolitano a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: "Magyarország jövőre meglehetősen nagy kihívás elé néz adósságának külső refinanszírozását illetően. Ezért egy IMF-es mentőhálónak - ha Magyarország bármilyen okból nem jutna forráshoz a nemzetközi piacokon - kellően nagynak kellene lennie ahhoz, hogy képes legyen helyettesíteni a piacot".

A Fitch november 11-én a leminősítés lehetőségére utaló stabilról negatívra rontotta Magyarország hosszú távú adóskockázati besorolásának kilátását. A hitelminősítő a külföldi államadósságra "BBB-", míg a forintadósságra "BBB" osztályzatot tart fenn. Mindkét besorolás befektetésre ajánlott.

Egy másik hitelminősítő , a Moody's Investors Services november 24-ről 25-re virradó éjjel vonta meg Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást. A szervezet a korábbi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.