Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megerősítette Kína elsőrendű osztályzatát a Standard & Poor's

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megerősítette Kína magasan elsőrendű befektetői államadós-osztályzatait kedden a Standard & Poor's, méltatva a kínai gazdaság "kivételes" növekedési kilátásait.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte, hogy a megerősítés a hosszú futamidejű kínai szuverén adósságok "AA mínusz", illetve a rövid lejáratú kötelezettségek "A-1 plusz" besorolásaira vonatkozik; az osztályzatok kilátása stabil.

A hosszú távú kínai adósbesorolás mindössze három fokozatnyira van a lehetséges legjobb, "AAA" minősítéstől, és kettőre az S&P által az Egyesült Államokra negatív kilátással érvényben tartott "AA plusz" osztályzattól.

A rövid távú "A-1 plusz" kínai besorolás a lehetséges legjobb ebben az adósságkategóriában.

A kínai államadós-osztályzat megerősítéshez fűzött elemzésében a Standard & Poor's kiemelte a kínai gazdaság "kivételes" növekedési kilátásait, erőteljes külső befektetési pozícióját, valamint a mérsékelt államadósság-rátát. Ezek a tényezők a cég szerint a kínai kormány hitelképességének legfőbb alátámasztó tényezői.

A Standard & Poor's szerint ezek az erősségek ellensúlyozzák azokat a gyengeségeket, amelyek a gazdaság "alacsony-közepes" jövedelmi szintjéből és a "korlátozott információáramlásból" erednek, valamint abból, hogy a kormány továbbra is "közvetlen adminisztratív eszközökre" van ráutalva a makrogazdasági irányításban.

A cég szerint a kínai adósbesorolás javítása akkor válhat esedékessé, ha az ország szerkezeti reformokat hajt végre, és ezek révén "élénkebb" hazai adósságpiac jön létre, a makrogazdasági irányítás piacorientáltabb eszközökkel történik, és rugalmasabbá válik az árfolyamrendszer.

A Standard & Poor's ugyanakkor közölte, hogy a kínai osztályzatok romlásához vezethet, ha gyengülnek a reformerőfeszítések, és ehhez a cég által jelenleg vártnál "markánsan gyengébb" gazdasági teljesítmény, illetve rosszabb bankszektorbeli adósmutatók járulnak.