eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma

Hogyan alakul az üzemanyag ára a jövő héten?

Bár az olajár a héten emelkedett, ennek negatív hatásait a forint árfolyamának erősödése ellensúlyozni tudta. Mindezek hatására legnagyobb valószínűsége annak van, hogy jövő héten csökken majd a hazai benzin és gázolaj ára - írja a Portfolio.hu.

Az összehangolt jegybanki lépés a dollárlikviditás fokozása érdekében, valamint a kínai kötelező tartalékráta csökkentése egyaránt a befektetői hangulat javulásához járultak hozzá a héten, melynek hatására az olaj árfolyama is emelkedni tudott - olvasható a Portfolio.hu elemzésében.

Ennek megfelelően az elmúlt egy hetet nézve a benzin és a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára is emelkedett. A benzin esetében 0,3, a gázolajnál pedig 0,7 százalékos volt a drágulás mértéke.

A forint árfolyama azonban erősödést mutatott a dollárhoz képest a befektetői hangulatjavulás közepette. A múlt heti 231,5-ös átlagár után az utóbbi napokban 227,7-es átlagos érték alakult ki, aminek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára 1,4-kal, a gázolajé pedig 0,9 százalékkal csökkent forintban mérve.

Bár az olajár a héten emelkedett, a forint árfolyamának erősödése ezúttal kedvezhetett az autósoknak. A hazai fizetőeszközben mért benzin és gázolajár ennek köszönhetően ugyanis csökkent, melynek megfelelően szerdától a hazai kutakon is lejjebb kerülhetnek az árak - vélik az elemzők.

A gazdasági portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×