"Nő az esélye annak, hogy a kormánynak visszavonulót kell fújni"

Infostart
2011. november 26. 11:42
A társasági különadókat és a végtörlesztést kellene megszüntetni ahhoz, hogy a befektetők jobban bízzanak a magyar gazdaságpolitikában, de ez az eddigiekhez képest teljes fordulat lenne a magyar kormány részéről - mondta az Erste Bank makroelemzője. Árokszállási Zoltán hozzátette: az IMF-fel való megállapodást fel kellene gyorsítani, bár a kabinet kommunikációjából nem az következik, hogy a Valutaalap feltételeit könnyedén elfogadnák.

Egyre nő az esélye annak, hogy a kormányzatnak visszavonulót kell fújni néhány kritikus kérdésben, ilyen lehet a vállalati különadók vagy a végtörlesztés ügye - mondta az InfoRádiónak a Moody's általi leminősítés után az Erste Bank makroelemzője. Árokszállási Zoltán szerint kommunikációs és gazdaságpolitikai fordulatot kellene végrehajtani ahhoz, hogy megnyugodjanak a befektetői kedélyek, és forint is erősödni tudjon.

Az elemző kiemelte: a vázoltakhoz képest nehéz más utat választani ebben a helyzetben, bár igaz, hogy jelentős kontraszt lenne az eddigi lépésekhez viszonyítva. A forint állampapírok 35-40 százaléka külföldi befektetők birtokolják, így nehéz olyan intézkedéseket hozni, és úgy kommunikálni, hogy nem vesszük figyelembe a hitelminősítők döntéseit, illetve azokat ellenséges szándéknak véljük - fejtette ki.

A különutas megoldásokkal az a probléma, hogy nem szándékolt mellékhatással járnak, a gazdasági növekedést erőteljesen fékezik, és a befektetői bizalmat is erodálják. Az intézkedésekkel átmenetileg lehet a költségvetés hiányát javítani, de a hosszú távú növekedési kilátásokat inkább rombolják - hangsúlyozta az Erste Bank makroelemzője.

Árokszállási Zoltán szerint ha az elsődleges állampapírpiacon nem tudnak magyar államkötvényt kibocsátani, ezáltal pénzt bevonni, akkor annyi forrás idén még lenne, hogy a lejáró államadósságot és a deficititet finanszírozzák, de a jövő év első negyedévében megváltozna ez a helyzet. Hozzátette: a jelentős forintgyengülés is problémát jelent stabilitási szempontból.

Az IMF-fel való megállapodást fel kellene gyorsítani, és akár még idén tető alá lehetne hozni, bár a kormány kommunikációjából nem az következik, hogy a Valutaalap feltételeit könnyedén elfogadnák - vélekedett.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást