Egyre több offshore cég él az adóamnesztiával

Infostart
2011. november 26. 15:00
Szeptember végéig 1,5 milliárd forint adó folyt be a költségvetésbe a Magyarországra visszahozott vagyonok után az év elején életbe lépett offshore adóamnesztiának köszönhetően. Nink Gabriella, a KPMG igazgatója szerint nehéz megítélni mennyien élnek majd a 2012 végéig hatályos lehetőséggel, ugyanis az érintettek egyelőre kivárnak.

Fontos különbség az előző évhez képest, hogy a külföldről hazahozott vagyont nem az adóhivatalnál kell bevallani, hanem a bank vonja le a 10 százalékos kedvezményes adót - közölte az InfoRádióval a KPMG igazgatója az offshore adóamnesztiáról.

Az év eleje óta hatályos jogszabály alapján ha egy üzletember hazahozza a külföldről származó, vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott vagyonát, akkor 10 százalék adó megfizetése után a pénz eredetét már nem firtatja az adóhatóság. A lehetőséggel 2012 végéig lehet élni.

Nink Gabriella kiemelte: a pénzintézet anonim módon utalja át az adóhatóságnak az összeget, és a bankot kötelezi a szabály arra, hogy név nélkül is maradjon az üzletember. A banktól kapott igazolással utólag lehet bizonyítani a vagyon eredetét egy vizsgálat vagy ellenőrzés során, így további adófizetésre nem kötelezhetik - tette hozzá.

Az igazgató szerint az új szabályozás sok kérdést vetett fel, de mióta kitisztult a kép, megugrott a jövedelmek bevallása. Eddig 15 milliárd forintot vonzott vissza az adóamnesztia, és az összeg a nyár után duplázódott meg.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást