Giró-Szász: Bármi áron kitartunk a piaci finanszírozás mellett

Infostart
2011. november 15. 09:54
Nem mond le a piaci alapú forrásbevonásról a kormány - reagált Giró-Szász András kormányszóvivő az MTV Ma Reggel című műsorában arra a felvetésre, hogy az országnak új IMF-hitelre lenne szüksége.

"Európai vezető politikusok álláspontja az, amit korábban mondtam a hitelminősítőkről" - utalt vissza péntek esti szavaira a kormányszóvivő, amikor az MTV-ben azt nyilatkozta, hogy a hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országok minősítésére.

"Többen kifejezték már korábban azt, hogy az Európai Uniónak saját hitelminősítőt kellene létrehozzon" - tette hozzá Giró-Szász András.

Arra a kérdésre, hogy tudjuk-e így finanszírozni a piacról az országot, a kormányszóvivő úgy válaszolt, hogy "épp erről beszélnek az európai és magyar politikusok is a hitelminősítések kapcsán". "A hitelminősítők ugyanis egy önbeteljesítő jóslatot indítanak el" - mutatott rá.

A sikertelen magyar kincstárjegy-aukciók kapcsán a kormányszóvivő kiemelte, hogy "nem magyar problémáról van szó, például Szlovákiában sem sikerült a tegnapi kibocsátás". "Látnunk kell, hogy ezek a hitelminősítők pénteken és szombaton olyan érveket hoztak fel, amelyeket a kormány tételesen cáfolni tud" - hangsúlyozta.

Arra az újabb kérdésre, hogy tudja-e így finanszírozni magát a magyar állam a piacról, Giró-Szász kiemelte: "Magyarország mindenképpen fenn kívánja tartani a piaci finanszírozást". "Bármi áron kitart a piaci finanszírozás mellett a kormány, ennek ugyanis megvannak az előnyei is: ezt pedig úgy hívják, hogy fiskális és monetáris szuverenitás" - emelte ki.

"A másik a növekedés kérdése: 1,5 százalékos növekedéssel tervezte a kormány a költségvetést, és megvárja a német hivatalos bejelentést" - fűzte hozzá.

A statisztikai hivatal előzetes adatai szerint kissé gyorsult a gazdaság növekedése Németországban a harmadik negyedévben A növekedés motorja a belső kereslet élénkülése volt: a háztartások többet költöttek, de többet fordítottak a vállalatok is gépekre és berendezésekre. Ez ellensúlyozta az export és az építőipar teljesítményének gyengülését - számolt be az MTI.