Válságálló befektetés a termőföld

Infostart
2011. november 10. 08:30
Válságálló és hozamtermelő befektetés a termőföld, az elmúlt tíz évben nominális értéken megduplázódtak az árak - derült ki az FHB termőföld index legfrissebb elemzéséből.

Bár limitált forgalom és elaprózott birtokszerkezet jellemző a magyarországi termőföld területre, az elmúlt évek tendenciáit vizsgálva megállapítható, hogy még a válság évei alatt is emelkedett a termőföld ára - mondta az FHB vezérigazgatója.

Harmati László kiemelte: 2010-ben minimális emelkedést mutattak a földárak, ami reálértéken nézve csökkenést jelentett, de 2011 első felében már a régi trend volt a jellemző, 4,8 százalékos nominális növekedés volt, ami reálértéken is emelkedést jelent. A vezérigazgató szerint az idei folyamatokat a szabályozói várakozások befolyásolták: a 2010 végén meghozott moratóriumhosszabbítás, illetve a kormányzati földpolitika.

Az elemzésből kiderül: továbbra is a szántó a legkeresettebb, illetve az erdő, míg a szőlők, illetve a gyümölcsösök kevésbé. Magyarország területének 83 százaléka termőföld, a mezőgazdasági művelés alá vont terület az ország területének 60 százaléka, ami a harmadik legnagyobb Európában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást