Már Ausztriába is érdemes átjárni tankolni

Infostart
2011. október 31. 16:30
A jövedéki adó és az áfakulcs mértékének emelése miatt a következő hónapokban új csúcsra futnak majd a hazai üzemanyagárak. A gázolaj ára az európai élmezőnybe ugrik, a környező országok közül még Ausztriában is huszonkét forinttal olcsóbban lehet majd tankolni a dízel literjét, Ukrajnában pedig már közel 170 forintos árelőny lesz elérhető.

Keddtől literenként 13 forinttal nő a gázolaj jövedéki adója, majd januártól a jelenlegi 25-ről 27 százalékra emelik az áfakulcsot. Mindezek hatására a hazai üzemanyagárak jelentős mértében emelkednek majd, a gázolaj esetében összesen literenként 22-23 forintos, a benzin esetében pedig hat forintos áremelkedést tapasztalhatnak majd az autósok.

Mindezek hatására (persze élve azzal a feltételezéssel, hogy más európai országokban nem kerül sor addig az adótételek változtatására) jövő év elejére Magyarországon a gázolaj ára az európai élmezőnybe fog tartozni, magunk mögé utasítva a régiós országok mindegyikét.

A határhoz közel eső településeken lakók számára így racionális döntés lehet a környező országokban megtankolni a gépjárműveket, hiszen így még Ausztriában is lehet majd literenként 22 forintot spórolni.

A benzin esetében nem lesz ennyire rossz a helyzet, bár már így is az osztrák szinten tankolhatjuk az üzemanyagot. A csehek és szlovákok még ennél is nagyobb árat kell, hogy fizessenek, a szlovének viszont továbbra is olcsóbban tankolnak majd, mint a magyarok.

Bár a gázolaj árának nagy ugrásáért ezúttal elsősorban a jövedéki adó szintje tehető felelőssé, az európai viszonylatban továbbra is a középmezőny alsó felébe esik. Nálunk csak a szlovének és a románok tudnak alacsonyabb értéket felmutatni.

Mindezek következtében tehát a magas hazai üzemanyagárak miatt elsősorban a magas áfakulcs tehető felelőssé. Már a 25 százalékkal is az európai élmezőnybe tartoztunk, a 27-tel pedig egyenesen az élre ugrunk. A környező országokban jellemzően 20 százalékos az áfakulcs mértéke az üzemanyagok esetében.