Hamarosan az Országgyűlés előtt a bankrendszer újraszabályozását célzó törvénytervezet

Infostart
2011. október 28. 12:03
Pontosan még nem tudni, milyen változtatásokra utalt a miniszterelnök, amikor a szerdai uniós csúcstalálkozó után azt mondta: hamarosan az Országgyűlés elé kerül a magyar bankrendszer újraszabályozását célzó jogszabálytervezet. A nemzetgazdasági minisztérium az InfoRádiónak megerősítette, hogy készül erről egy törvényjavaslat, de annak részleteiről még nem tudott tájékoztatást adni.

Még az uniós csúcs után nyilatkozta azt a miniszterelnök, hogy meg kell változtatni a bankok működésének körülményeit. Orbán Viktor azt mondta: újra kell szabályozni a banki működést Európában és Magyarországon is, a kormány pedig hamarosan benyújt a Parlamentnek egy erről szóló jogszabályt.

Az InfoRádió több banki vezetőt, szakértőt, köztük a Magyar Bankszövetséget is megkérdezte arról, milyen törvénytervezetről, szabályozási változásról van itt szó, ám választ sehol sem kaptunk. A Népszabadság által meg nem nevezett, megkérdezett kormánytagok szintén nem adtak választ.

Az elmúlt héten Brüsszelben ugyanakkor többször előkerült a téma, és a miniszterelnök is beszélt arról, hogy a kereskedelmi és a befektetési banki tevékenységet jobban el kell választani egymástól, de ez a magyar szakértők szerint nem releváns a magyar pénzügyi piacon, azaz nem szükséges külön nemzeti szabályozás.

A nemzetgazdasági miniszter pedig egy lapinterjúban arról beszélt, hogy a kormány szándékaitól nem áll távol egy állami tulajdonú speciális pénzintézet létrehozása, illetve a már működő, részben állami érdekeltségű bankok feltőkésítése.

A kérdésben megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy "az elmúlt időszak azzal a tanulsággal szolgál Európa számára, hogy az európai bankrendszer jelenlegi formájában komoly működési problémákkal küszködik. Magyarországon hamarosan a Parlament elé kerül a magyar bankrendszer újraszabályozását célzó törvénytervezet. A terv célja egy átlátható, igazságos és szabályozott bankrendszer kialakítása".

A törvényjavaslat részleteiről a Nemzetgazdasági Minisztérium csak később tud tájékoztatást adni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást