"Elbizonytalanítják a piacot a magyar kormány jelzései"

Infostart
2011. október 28. 08:43
Sikertelen volt a 12 hónapos kincstárjegy aukció, a Portfolio.hu szerint nyolc éve nem fordult elő ilyesmi. A 40 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre kevesebb, mint 22 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, ezt viszont az Államadósság Kezelő Központ nem fogadta el. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Portfolio.hu elemzője, Weinhardt Attila azt mondta, a bizonytalanság és a nemzetgazdasági miniszter egyik nyilatkozata lehetett az oka ennek. A másik vendég, Madár István úgy vélekedett, hogy az EU-csúcs pozitív üzenetet küldött.

Weinhardt Attila a bizonytalansággal magyarázta az InfoRádió Aréna című műsorában a kincstárjegy aukció sikertelenségét. Bizonytalan a magyar alapkamat pályája a következő 3-16 hónap során, a piaci szereplők nehezen tudják beárazni, milyen kamat-, illetve hozamszintet várhatnak el, ez foghatta vissza az érdeklődést - magyarázta.

Másrészt kedvezőtlen hangvételű jelzést kaptak Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől is, aki felvetette Magyarország esetleges leminősítését - tette hozzá.

Ugyanebben a lapinterjúban a tárcavezető beszélt arról is, hogy esetleg az önkormányzatok és a vállalati szektor devizahiteleit is rendezné valamilyen módon a kormány. Ezek a jelzések nem újak, de most vált teljesen egyértelművé, hogy nem csupán az 5000-5000 milliárd forintot kitevő lakossági devizahitel-állomány kiváltására törekszik a kormány - hangsúlyozta Weinhardt Attila, hozzátéve: Matolcsy György is utalt rá, hogy tudják, a torta nem finom, hogy egyszerre egyék meg a piaci szereplők. Nyilván arra gondolt, hogy nem lehet ezt hirtelen, egy lépésben megtenni - vélekedett az elemző, aki szerint azonban a jelzés abba az irányba mutat, hogy fokozatosan, lépésről lépésre megpróbálja a kormány megszabadítani a devizaadósságtól a lakosságot.

Mennyire volt sikeres az EU-csúcs?

A Corvinus Egyetem adjunktusa, Madár István szerint ketté kell választani azt a kérdést, sikeres volt-e a szerdai EU csúcs. Ennek egyik fele, hogy hosszútávon az unió struktúrája működőképes-e? Szerinte a folyamat jó irányba indult el, és a magyar elnökség alatt a gazdasági kormányzásban végrehajtott változások reménykeltők.

Az elemzők óvatosabban a kérdés második felét illetően, vagyis, hogy sikerül-e úrrá lenni az eurózóna perifériáját érintő adósságválságon - mondta Madár István. Szerinte több elem segíti a megoldást - így a görög adósság felének elengedése, vagy a bajba jutóknak szánt mentőalap feltőkésítése. A végrehajtásban van kockázat, de az elemző szerint az EU-csúcs pozitív üzenetet hordoz magában.

A kérdésre, mikor lehet vége a válságnak, Madár István tömören úgy válaszolt, ha tudná, akkor a Bahamákon ücsörögne koktélt szürcsölve, és soha többé nem kellene dolgoznia. Magáról a válságról úgy vélekedett, középtávon mindegy, hogy W vagy L alakú-e, a szára lapos lesz. "Talán évekig nem lesz szép visszaemelkedés, a gazdasági teljesítmények elveszítése tartós egész Európában. A trendet kell visszanyerni, a veszteséget nem tudjuk kompenzálni" - fogalmazott.

Weinhardt Attila ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az eurózóna a következő egy évben a recesszió határán billeg majd, Magyarországnál viszont magát a recessziót sem lehet kizárni. A lakossági devizahitel kiszedése a rendszerből ugyanis tőkeveszteség a bankrendszernek, amely emiatt a hitelállományt leépíti, ez pedig csökkenti a gazdasági aktivitást - figyelmeztetett.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Weinhardt Attila a kincstárjegy aukcióról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást