Fellegi a Déli Áramlatról is tárgyalt

InfoRádió / MTI
2011. szeptember 15. 21:18
Fellegi Tamás Moszkvában tárgyalt, egyebek között a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről a Gazprom elnökével.

Az orosz hírügynökség beszámolója szerint a nemzeti fejlesztési miniszter egyetértett Alekszej Millerrel abban, hogy a Fekete-tenger alatt futó, majd Dél- és Közép-Európa országait Oroszországgal összekötő gázvezeték megépítése jelentősen hozzájárul a dél-kelet- európai regionális együttműködés fejlesztéséhez. A cég sajtószolgálata arról is tájékoztatott, hogy befejező szakaszába jutott a Déli Áramlat a különböző szakaszok megvalósíthatósági tanulmányait is tartalmazó műszaki-gazdasági terv kidolgozása.

A Gazprom 2009. március 10-én írta alá a Magyar Fejlesztési Bankkal az alap-megállapodást a Déli Áramlat földgázvezeték megépítésében való együttműködésről. 2010. január 29-én a Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank létrehozta a South Stream Hungary Zrt.-t, amelynek az a feladata, hogy biztosítsa a gázvezeték magyar szakaszának műszaki-gazdasági megvalósíthatóságát, finanszírozza az építést, és működtesse a gázvezetéket.

Eközben az egyik tekintélyes orosz gazdasági lapban megjelent közlés szerint az EU energiaügyi biztosa az Európai Unió érdekeit sértőnek minősítette a Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezetéket. Günther Oettinger egyenesen megfenyegette az orosz Gazpromot, hogy problémák lesznek a szerződésekkel, amennyiben a Déli Áramlat zavarni fogja a vetélytárs európai Nabucco vezetéket - írta csütörtökön a Kommerszant című orosz gazdasági lap.