Európának el kéne ismernie, hogy Kína piacgazdaság

InfoRádió / MTI
2011. szeptember 14. 08:00
Kína bővítené európai befektetéseit, de úgy gondolja, cserébe az európai vezetőknek "bátor lépéseket" kell tenniük, mindenekelőtt elismerni, hogy Kína piacgazdaság - mondta a kínai miniszterelnök, Ven Csi-pao szerdán az északkelet-kínai Dalianban, a Világgazdasági Fórum tanácskozásán.

A kínai kormányfő kifejezte meggyőződését, hogy az Egyesült Államok és Európa le fogja küzdeni gazdasági nehézségeit, és úgy vélte, most a legfontosabb megakadályozni az euróövezeti államadósság-válság továbbterjedését.

Elemzők arra következtettek megjegyzéseiből, hogy Kína egyelőre nem siet az euróövezeti állampapírok jelentősebb vásárlásával - írta a Dow Jones hírügynökség.

Kína régóta követeli a piacgazdasági jellegének nemzetközi elismerését, amely a nemzetközi kereskedelmi jogban a mostaninál kedvezőbb elbánást jelentene Kína számára kereskedelmi vitákban.

A kínai kormány elkötelezett a viszonylag gyors gazdasági növekedés fenntartása és a hazai fogyasztás növelése mellett, ily módon segítve a világgazdaságot - hangsúlyozta a kínai kormányfő.